De acht voetbalverenigingen in Smallingerland moeten voor hun gebouwen evenveel belasting betalen als elk ander bedrijf. Onrechtvaardig, vinden de clubs. ,,Wij hebben een maatschappelijke functie.”

Het duurde ruim twee jaar, maar nu hebben de voetbalclubs dan een antwoord: nee. Smallingerland ziet definitief geen mogelijkheden om voor hen de onroerendezaakbelasting (ozb) te verzachten.

Een zure boodschap, zo in coronatijd, zegt voorzitter Gijs Lokhorst van vv Drachtster Boys. ,,Al speelt dit al veel langer. We waren hierover al met de derde wethouder in gesprek. Deze uitkomst is zeer teleurstellend.”

Oneerlijk

Sportclubs betalen voor hun gebouwen in Smallingerland evenveel ozb als een willekeurig bedrijf, terwijl zo’n sportvereniging niet is opgericht op winst te maken of geld te verdienen, zegt Lokhorst. ,,Wij hebben een sociale en maatschappelijke functie. Vanwege de economische waarde van onze sportcomplexen, worden we als clubs onevenredig hard aangeslagen.”

Met voorzitter Jeen Visser van ONT in Opeinde stuurde hij in oktober 2018 een brandbrief naar de gemeente. Ook namens de twee andere clubs in Drachten en die van Boornbergum, Rottevalle, Drachtstercompagnie en Houtigehage. De hoogte van de ozb, schreven ze, is ‘oneerlijk’ en betekent voor de verenigingen ‘het verschil tussen zwarte en rode cijfers aan het eind van het seizoen’.

Visser: ,,Wy hawwe derby wol altyd sein: as dit by ús foatbalferienings ta in foardiel liedt, moat dat ek jilden foar de oare sport- en maatskiplike organisaasjes.” De clubs zijn volgens Lokhorst ook niet tegen ozb, zegt Lokhorst. ,,We zouden er geen probleem mee hebben om de volle mep te betalen, als het ergens anders maar financieel gecompenseerd wordt.”

Passende oplossing

Maar die vraag om een ‘passende oplossing’ honoreert Smallingerland niet. Extra subsidie past niet in de ‘kaders’ van de gemeente, en zou volgens het college tot vergelijkbare verzoeken en claims leiden van andere maatschappelijke organisaties. Daarvoor ontbreekt in Smallingerland het geld, aldus het college van burgemeester en wethouders.

CDA-Kamerlid Pieter Omzigt heeft eerder al voorgesteld om voor sportaccommodaties een lager ozb-tarief te rekenen. Dat amendement werd door de Eerste Kamer aangenomen, maar het kabinet concludeerde eind vorig jaar dat het voor gemeenten niet uitvoerbaar is.

,,Het is niet mogelijk om een lager tarief te rekenen, of kwijt te schelden. Met de ozb zelf kunnen we dus niets”, zegt wethouder Felix van Beek. ,,Daarna zijn we gaan kijken naar een eventuele subsidie. Dat kan theoretisch wel, maar dan is de consequentie dat het verder gaat dan sport alleen, en dat de gemeente ook bij andere organisaties moet gaan kiezen: wie wel, wie niet? In die situatie willen we niet terechtkomen.”

Volgens Gijs Lokhorst zijn er andere gemeenten in Friesland, zoals Achtkarspelen, waar de ozb minder drukt op de sportclubs. De complexen in Achtkarspelen zijn zelfs ,,vrijgesteld van ozb”, meldt de gemeentewoordvoerder bij navraag. Heerenveen heeft een subsidieregeling waarbij clubs met een sportieve of culturele doelstelling hun ozb-kosten gecompenseerd krijgen. Wethouder Van Beek: ,,We hebben wel een aantal gemeenten geraadpleegd - andere dan Heerenveen overigens - maar trekken voor onszelf de conclusie dat het voor Smallingerland niet werkt.”

Ambities

Na het eerste overleg met de gemeente hebben volgens Lokhorst vrijwel alle voetbalclubs hun ozb-afdracht gestaakt. De gemeente stond het toe, zolang de gesprekken nog liepen. Nu moeten de clubs de heffingen met terugwerkende kracht betalen. Volgens de wethouder gaat het om ,,enkele tienduizenden euro’s” voor alle clubs bij elkaar.

Voor wie het wil, biedt de gemeente een betalingsregeling aan. ,,Daar zal zeker om worden verzocht”, voorspelt Lokhorst. Het gevoel dat de gemeente meer had kunnen doen, blijft bij hem hangen. ,,Drachten is European City of Sport. Zeker van een gemeente met zulke sportieve ambities had ik iets anders gehoopt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
belastingen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct