De piloot (75) die bij het vliegtuigongeluk in Kornhorn om het leven kwam, heeft geen noodmelding gedaan. Dat zegt Oetzen van der Galiën van Vliegclub Fryslân waar hij lid van was.

,,Wij hebben geen melding gekregen dat hij problemen had (het zogeheten spoedsein ‘Pan Pan’) en ook geen noodsein ‘Mayday'’’, zegt Van der Galiën. Wat er precies is gebeurd, is voor de club dan ook een groot vraagteken. ,,Dat moet het onderzoek van de Luchtvaartpolitie uitwijzen.’’

De ervaring leert, zegt hij, dat bijna nooit de precieze toedracht wordt gevonden. Wel wordt vaak een oorzaak ‘met de grootst mogelijke waarschijnlijkheid’ aangewezen. Een black box heeft dit soort lichte toestellen niet.

Ervaren en geliefd vlieger

Omdat op het vliegveld in Drachten, waar Vliegclub Fryslân is gestationeerd, geen melding binnen kwam, was de schok groot toen ze hoorden dat hun collega vlakbij zijn huis op een weilandje was neergestort.

,,Hij was een ervaren vlieger en was vaste gebruiker van dit toestel. Als het mooi weer was, was hij er’’, zegt Van der Galiën. ,,Het was een spontane, nieuwsgierige en vriendelijke man. Een geliefd collega.’’ De piloot was niet te beroerd de handen uit de mouwen te steken. ,,Hulp nodig? ‘Dan kom ik wel even langs om te helpen’, zei hij dan.’’

Herdenkingsbijeenkomst op vliegveld

Zondagmiddag is op het vliegveld een bijeenkomst waar mensen die hem kennen met elkaar kunnen praten. ,,Kunnen mensen even hun hart luchten.’’ Waarschijnlijk is er ook een familielid aanwezig. Het vliegveld is uit respect voor de overledene tot en met zijn uitvaart gesloten.

Het 12-jarig vliegtuigje waarin de vlieger vloog, was in goede staat, zegt Van der Galiën. ,,Het toestel is onlangs nog volledig gekeurd. Zo’n, zeg maar APK-keuring, gebeurt jaarlijks.’’

Zaterdagochtend vloog het vliegtuigje nog over Heerenveen en Sneek, en ging via Schiermonnikoog weer terug naar Drachten. Toen zat een andere piloot aan het stuur. Toen deze terugkwam, is getankt en nam de Kornhorster het toestel over.

Medische keuring vliegers

Vliegers worden jaarlijks medisch gekeurd. Zolang ze worden goedgekeurd mogen ze blijven vliegen. Leeftijd speelt daarbij geen rol, aldus Van der Galiën.

Het vliegtuigje stortte zaterdagmiddag even over drie uur neer in een weilandje aan de Noordwijkerweg bij het buurschap De Snipperij bij Kornhorn. Het lijkt erop dat - voor de piloot neerstortte - hij een aantal bomen heeft geraakt. Daar hingen tal van brokstukken.

De overledene woont even buiten het dorp en kent het gebied als zijn broekzak. Hemelsbreed woont hij zo’n vijfhonderd meter van de plek waar hij verongelukte. Als hij vloog, vloog hij vaak even over het dorp en zijn woning.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct