Vier pannensets, twee setjes messen en een stofzuiger voor 12,50 euro, maar 'oplichter' schrijft 1250 euro af

Pannenset, foto ter illustratie. FOTO SHUTTERSTOCK

Vier pannensets, twee setjes messen en een stofzuiger voor 12,50 euro, dat leek een 85-jarige inwoonster van Opeinde een prima koop. De deal werd haar aangeboden door een 29-jarige inwoner van het Drentse Huis ter Heide. Die werd maandag door politierechter Thijs Hoekstra veroordeeld wegens oplichting.

De vrouw ontdekte dat er 1250 euro van haar bankrekening was afgeschreven en geen 12 euro 50. Tegen de politie had ze gezegd dat ze de spullen voor dat bedrag aangeboden kreeg. 12,50 euro zou in eerste instantie ook zijn ingetikt op de pinautomaat. Maar de eerste pintransactie mislukte, waarna een tweede poging nodig was.

De verdachte was zich van geen kwaad bewust. Hij zou de vrouw zelfs nog een factuur hebben gegeven. Dat bonnetje zat in het dossier, maar daar stond bitter weinig op. Behoudens het bedrag, en dat was volgens de rechter duidelijk leesbaar als 12,50 euro. De verdachte opperde dat hij waarschijnlijk in de haast het verkeerde bedrag had opgeschreven.

De man had na de koop verder geen gegevens achtergelaten. Ook daar had hij een verhaal bij: als de klanten spullen wilden retourneren, dan kon dat via de groothandel. „Maar u bent de verkoper”, merkte de rechter op. De verdachte had een blanco strafblad, maar de politie was wel een aantal meldingen van soortgelijke transacties tegengekomen. In augustus vorig jaar was er onder druk van de politie een aankoop teruggedraaid.

De verdachte zei zelf dat hij in alle oprechtheid had gehandeld. „Ik heb gewoon eerlijke dingen gedaan”. De rechter oordeelde dat er wel degelijk sprake was van oplichting. „Ik heb geen reden om te twijfelen aan het verhaal van het slachtoffer”, aldus Hoekstra. Hij veroordeelde de Drent tot een werkstraf van 80 uur. De man moet aan het slachtoffer 1237,50 euro betalen: dat is het bedrag dat het slachtoffer daadwerkelijk heeft betaald, met aftrek van de 12,50 euro die ze dacht te moeten betalen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Rechtbank