Politie doet onderzoek na overval.

Verdachten gewelddadige overval voor rechter: vrouw (82) uit De Krim 15 uur opgesloten in meterkast huis

Politie doet onderzoek na overval. 112 Hardenberg

Drie mannen uit Hoogeveen, Coevorden en Drachten moeten voor de rechtbank verschijnen op verdenking van poging tot doodslag op een 82-jarige vrouw uit De Krim. Het bejaarde slachtoffer is overvallen en zat vijftien uur opgesloten in de meterkast van haar huis.

Twee van de drie verdachten zouden de vrouw op 10 december 2018 in haar huis hebben overvallen. Zij kreeg een stroomstootwapen in het gezicht geduwd en werd daarna opgesloten in de meterkast. Advocaat Bart van der Elst van de verdachte (44) uit Coevorden heeft gezegd dat zijn cliënt hoogstens de chauffeur is geweest.

De medeverdachten zijn een 20-jarige man uit Drachten en een Hoogevener (45). Op verzoek van advocaat Derk Hassink van de jongste verdachte wordt de zitting tegen hem apart behandeld. Dat gebeurt soms, omdat een verdachte zich geïntimideerd voelt door zijn medeverdachten. Maar er kunnen ook andere redenen zijn. De advocaat wil er niet op ingaan.

Gekwalificeerde doodslag en vrijheidsberoving

Het gaat donderdag bij de rechtbank in Zwolle in alle gevallen om de eerste openbare zitting, waarbij de zaak nog niet inhoudelijk wordt behandeld. De drie mannen worden verdacht van een gekwalificeerde poging tot doodslag. Dat betekent dat zij de bejaarde vrouw volgens het Openbaar Ministerie hebben geprobeerd te doden om een ander misdrijf (de overval) te verhullen. Ze worden ook beschuldigd van vrijheidsberoving. De overvallers hebben de vrouw in de meterkast geduwd en de kast afgesloten en zijn daarna vertrokken.

Ongerust

Het slachtoffer werd pas vijftien uur later teruggevonden door twee vriendinnen. Zij werden ongerust, omdat de bejaarde vrouw niet bij het volksdansen was verschenen. Een van hen had een reservesleutel. Volgens de politie had de vrouw het waarschijnlijk niet overleefd als zij niet waren gekomen om haar te bevrijden.

De overvallers hebben onder meer een elektrische fiets, een handtas met inhoud, een laptop en een zitmaaier meegenomen. Vijf maanden na de overval zijn de drie verdachten opgepakt. Het Openbaar Ministerie wil voor de zitting geen inhoudelijke mededelingen doen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct