Verdachte (16) dodelijke steekpartij Drachten blijft langer vastzitten

De politie is bezig met de technisch onderzoek op de locatie van de steekpartij in Drachten. FOTO PRONEWS

De 16-jarige jongen uit Gorredijk die ervan wordt verdacht Roan Brilstra (16) uit Drachten te hebben neergestoken blijft in voorlopige hechtenis, dat heeft de rechtbank woensdag tijdens een pro-formazitting besloten.

In verband met de coronacrisis heeft de rechtbank besloten de zaak voor onbepaalde tijd aan te houden, met een maximum van drie maanden. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland voor 28 mei.

Naast doodslag wordt de 16-jarige verdacht van het, in samenwerking met de andere verdachte in de zaak, treffen van voorbereidingshandelingen voor het plegen van berovingen. De jongens zouden met opzet een steekwapen bij zich hebben gehad om mee te kunnen dreigen tijdens een beroving. Ze hebben een poging gedaan om een tweetal te beroven, maar dit is ze niet gelukt. Dit staat wel op de tenlastelegging.

Zondagavond 22 december

Het duo trof Roan Brilstra (toen 15) op zondagavond 22 december 2019 op de Zuidkade in Drachten. Voor café Pietje Bel werd de jongen neergestoken. Aan de steekpartij zou een beroving vooraf zijn gegaan. Roan Brilstra stierf ruim een week later, een dag na zijn zestiende verjaardag, in het ziekenhuis in Groningen aan zijn verwondingen.

De zaak zal tijdens een besloten zitting behandeld worden. De rechtbank behandelt de zaak van de 16-jarige jongen uit Gorredijk en de zaak tegen de 14-jarige verdachte uit Drachten niet gelijktijdig.

Minderjarig, dus schorsen?

Eerder schorste de rechtbank de voorlopige hechtenis van de 14-jarige. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan de doodslag, omdat hij het gebruikte steekwapen had meegenomen. Ook hij wordt verdacht van de poging beroving in vereniging en de voorbereidingshandelingen.

Lees ook | Verdachte dodelijke steekpartij Drachten weer vrij

Minderjarige verdachten mogen de rechtszaak vaak thuis afwachten onder bepaalde voorwaarden. Dit is bij de 14-jarige verdachte dus wel gebeurd, maar in het geval van de 16-jarige jongen uit Gorredijk heeft de rechtbank ervoor gekozen hem in hechtenis te houden. Dit deed de rechtbank vanwege het maatschappelijk belang, de geschokte rechtsorde en de ernst van het feit.