Van de bank af en aan de slag: zo wil Smallingerland thuiszitters aan werk helpen

Smallingerland wil zijn inactieven van de bank trekken. Overdag mogen ze aan de bak in de sporthal. Eenmaal in de structuur volgt een zoektocht naar passend werk.

,,Je moet ze perspectief bieden en hen vooral het gevoel geven dat ze ertoe doen’’, zegt burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland. ,,Dat is beter voor de persoon en beter voor de maatschappij.’’

Door allerlei omstandigheden zitten sommige Smallingerlanders al jarenlang thuis. Hier moet verandering in komen, vindt de gemeente. Want heel veel mensen kunnen wel iets doen, al dan niet betaald.

Dwang gaat niet werken, realiseert Smallingerland zich. Maar door de drempel zo laag mogelijk te maken, hoopt de gemeente veel inactieve inwoners te bereiken.

‘Ze denken vaak dat ze niets kunnen’

Door ze op te zoeken. Thuis of op plekken waar ze samenkomen, zoals koffiecorners in winkels. ,,Misschien moeten we ze aan een buddy koppelen’’, suggereert de burgemeester. Die kan ze een stap in de juiste richting geven. ,,De mensen denken vaak dat ze niets kunnen, dat niets lukt.’’

Volgende stap zou het fysiek activeren kunnen zijn: bewegen onder begeleiding. ,,We hebben hier veel mooie sportlocaties, die niet de hele dag gebruikt worden. Die kunnen we hiervoor inzetten’’, zegt Rijpstra. ,,Het is een sociaal proces. Ze ontmoeten andere mensen en worden fitter.’’

Aan de slag bij de kringloopwinkel

Daarna is het zaak hen naar dagbesteding te begeleiden. Hiervoor wil Smallingerland contact zoeken met instellingen als Caparis en andere bedrijven, zoals Kringloopwinkel Hart in Friesland in Drachten.

Deze onderneming, gerund door Jelmer Kooistra en Antje Bosma, heeft tien vaste medewerkers en zestig vrijwilligers. Hiertussen zitten onder meer mensen met een verstandelijke beperking, krachten die door omstandigheden niet terug kunnen naar hun reguliere baan en oud-verslaafden.

,,We moeten ze verleiden om in actie te komen, maar tegelijkertijd ook iets bieden om verder aan te werken’’, zegt Rijpstra over de te activeren inwoners. ,,Met als gevolg dat ze het vertrouwen in de samenleving terugkrijgen.’’

Lees ook | Bij kringloopwinkel Hart van Friesland zijn de begintijden flexibel maar niet vrijblijvend (LC+)

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement