Jurre 495 toont zijn kunnen op de KFPS Hengstenkeuring-editie van 2021.

Volledig digitale hengstenshow kent uitzonderlijke ontknoping

Jurre 495 toont zijn kunnen op de KFPS Hengstenkeuring-editie van 2021. FOTO LEANJO DE KOSTER

Een winnaar die de titel voor de vierde keer pakt: een unicum. Een volledig digitaal paardenfestijn met duizenden kijkers over de hele wereld: uitzonderlijk. En een jury die verrast met een verbluffende ontknoping: onorthodox. De Hengstenkeuring 2021 gaat de boeken in als een historische.

Het was of ze er zelf nog beduusd van was. Juryvoorzitter Sabien Zwaga vergat zaterdagmiddag bijna de naam te noemen van de Algemeen Kampioen van de KFPS-Hengstenkeuring. Het was Jurre 495 die uiteindelijk aan de aan haal ging met de felbegeerde titel .

Een grote verrassing, want de hengst van Jelmer Chardon uit Jorwert was vlak daarvoor nog reservekampioen geworden bij de jonge hengsten. Daar had de jury Teun 505 (Bartele) van Tjalling de Boer uit Sintjohannesga gekroond tot kampioen. Dat in het algemeen kampioenschap de rollen worden omgedraaid, is onwaarschijnlijk. Maar dat was wel wat er gebeurde in het Fries congrescentrum in Drachten.

Tegendraads kiezen

De jury wikte en woog, en durfde tegendraads te kiezen. ,,Het is niet gebruikelijk dat je een kampioen passeert, maar we moesten op onze mening terugkomen”, legt Zwaga uit. In de finaleronde was Jurre constanter in bewegen en zijn draf fenomenaal, waardoor de keurmeesters niet anders konden dan hem boven Teun en de overige twee oudere finalehengsten Jehannes en Nane te plaatsen.

Het zorgde dat Jurre (Maurits) voor de vierde keer in zijn carrière kampioen werd. De hengst maakte eerder een hattrick door achtereenvolgend te winnen in 2017, 2018 en 2019. In het Friezenstamboek staat maar één hengst die Jurre naar de kroon steekt. Dat is Wessel 237, die in de jaren ‘zeventig in totaal vijf keer Algemeen Kampioen werd.

Chardon had wel in de gaten dan zijn ,,koele, nuchtere” paard hoge ogen zou gooien. ,,Hij was thuis al lekker fris en in goede conditie. Toen we met hem de baan ingingen, dacht ik: Kat in het bakkie.” En dat de verrassing zo in de staart zou zitten met een dubbende jury? ,,Dat we reserve zouden worden, is natuurlijk al geweldig. Maar ik zei wel tegen Reinder (Agricola, de voorbrenger red.): De kop erbij houden, want het kan zo anders worden.”

Reservekampioen werd Jehannes 484 (Tsjalle) van Age Okkema van stal De Mersken in Siegerswoude. De finale was een Friese aangelegenheid met naast Teun ook nog Nane van Germ Aise Bouma, stal Henswoude in Aldeboarn.

Alles op alles

Dat er een hengstenkeuring was, mag een wonder heten in een door Covid lamgelegde wereld. Het stamboek zette alles op alles om binnen de strenge regels en de lockdown respecterend een evenement op poten te zetten. ,,We ha der echt oer ynsitte of it trochgean koe”, zegt KFPS-directeur Ids Hellinga. ,,Mar we binne hiel tefreden oer hoe alles ferrûn is en hoe disciplineard dermei omgien is.”

Het Promsprogramma was geschrapt, net als alle clinics en competities. Alleen de hengsten met hun voorbrengers waren welkom. De hal was kaal en leeg zonder eigenaren en publiek. Die keken massaal via de stream naar de dravende hengsten.

Hellinga: ,,We krigen foto’s fan minsken fan oer de hiele wrâld, dy’t somtiden yn pyjama sieten te sjen.” Uiteindelijk is de stream op de site van KFPS zaterdag door 41.000 mensen bekeken. Daar komen de kijkcijfers van de tv-uitzending nog bij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Paardensport
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct