Smallingerland houdt spoeddebat over kosten betonpad bij Opeinde

De Peinder Mieden in aanbouw. FOTO JILMER POSTMA

Een spoeddebat moet maandag duidelijk maken of een nieuw betonpad in de Peinder Mieden bij Opeinde wel of niet buiten het budget van de gemeente valt.

In de duurzaam aangelegde woonwijk, midden tussen het groen, zouden halfverharde wegen worden aangelegd. Omdat dat toch niet praktisch blijkt, worden dat nu betonnen paden. Volgens het Smallingerlandse college kost dat 3 ton extra, maar wordt dat extra geld gedekt uit de opbrengsten van de kavelverkoop.

Uitblijven antwoorden

De ELP-fractie twijfelt eraan of dat wel zo is en stelde wethouder Maria le Roy schriftelijke vragen. Die moet het college na uiterlijk vier weken beantwoorden, maar dat is na zes weken nog niet gebeurd. Ambtenaren van de afdeling financiën hebben het druk, zeiLe Roy dinsdag tijdens de raadsvergadering.

Op de vraag of de meerkosten echt gedekt zijn, zei Le Roy wel een antwoord te hebben. Dat wilde ze het liefst in een vertrouwelijke bijeenkomst met de raad delen, omdat de grondexploitatie nog niet helemaal zou zijn afgerond.

Hoe diep moet er worden gegraven?

ELP-fractievoorzitter Yntze de Vries wilde echter ,,transparantie” en een openbare bijeenkomst, net als de VVD, Smallingerlands Belang en CDA. De laatste partij stelde eerder al eens vragen over de kosten van de betonverharding. ,,Alle gronden zijn, voor zover wij hebben begrepen, al verkocht”, aldus Karin van der Velde (CDA), ,,dus daar is niet zoveel geheimzinnigs meer aan.”

Geen besloten sessie, dus, maar een openbaar spoeddebat. Uit eerdere berekeningen van de gemeenten blijkt volgens de ELP dat de meerkosten mogelijk bijna 480.000 euro zijn. Ook wil de partij weten hoe diep de schop de grond in gaat voor het betonpad, in verband met eventueel verplicht archeologisch onderzoek.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland