Pop-up restaurant Lekker Dichtbij in Nijega.

Restaurantrecensie | Al wat lekker is, komt van dichtbij

Pop-up restaurant Lekker Dichtbij in Nijega.

Er wordt weer gekookt in ’t Kommissiehuys in Nijega. Het voormalige eetcafé en dorpshuis stond jarenlang leeg, maar deze zomer runnen Jouke-Piet Drijfhout en Josja Haagsma er pop-up restaurant Lekker Dichtbij.

Alles op de menukaart komt uit de buurt. Zo voorziet de imker van twee huizen verderop in de honing, zijn de erwtjes in de soep afkomstig van Josja’s moestuin en levert Doetie Trinks, geitenhouder te Jubbega, de geitenkaas.

In het restaurant valt het oog meteen op de vrolijke fotowand, waar lokale ondernemers worden geëerd met een portret. Jouke-Piet en Josja, die allebei in Nijega wonen, hadden nadat ze groen licht kregen van de gemeente Smallingerland voor hun initiatief precies vijf dagen om het vervallen eetcafé op te kalefateren voor hun gasten. Veel dorpsgenoten hielpen met timmeren, poetsen en onkruid wieden, vertelt Josja aan ons tafeltje.

loading

Achter het pand heeft Jouke-Piet - eigenaar van Jouke Kookt - zijn foodtruck geparkeerd voor de warme gerechten, want vanwege de defecte afzuiginstallatie kan hij deze niet klaarmaken in de keuken. Hier worden wel de koude spijzen bereid. De drankjes worden getapt achter een uit houten pallets opgetrokken bar. Ook dit aanbod is lokaal, het bier is buitendijks gebrouwen door Het Brouwdok in Harlingen en de wijn komt van wijngaard De Frysling in Twijzel.

Chef-kok Jouke-Piet kookt volgens de vijf principes van Dutch Cuisine, ontwikkeld door meesterkok Albert Kooy van de hotelschool van Hogeschool NHL Stenden. In het kort: maak gebruik van streekproducten, in gezonde verhoudingen (minder vlees), zo natuurlijk mogelijk zonder toevoegingen, kies voor hoge kwaliteit en wees waardevol (gezonder, aandacht voor dierenwelzijn, minder verspilling en een eerlijke prijs).

loading

Gastvrouw Josja, die vorig jaar Europees kampioen jongslagers werd en foodblog Meat Josja onderhoudt, deelt de passie voor streekproducten met Jouke-Piet. Bij elke gang – gasten kunnen er twee tot zes kiezen – vertelt ze enthousiast over de herkomst van de ingrediënten. Dat de melk bij de biologische boerderij van haar vader Willem vandaan komt bijvoorbeeld.

En het vlees bij slagerij Gerke Biesma uit Opeinde, waar Josja het slagersvak leerde en nog altijd parttime werkt. Wij willen alles proeven en bestellen zes gangen. Het feest begint met een amuse. ,,Het is onze versie van KFC’’, verklaart Jouke-Piet die ook geregeld vanuit foodtruck en keuken borden bij de gasten brengt. In plaats van Kentucky Fried Chicken serveert hij Korean Fried Cauliflower, gefrituurde bloemkool. Zacht van binnen met een lekker gekruid en knapperig korstje.

loading

De eerste gang is een fleurig gekleurd en smaakvol geheel: rode en gele gepofte bietjes uit de moestuin van de vader van Jouke-Piet, roze toefjes merengue van biet, schuim van appelsap van Fryske Frucht en hangop van steranijs. Daarna volgt doperwtensoep met IJsselmeerpaling en munt. Een gerecht dat vermoedelijk snel van het menu zal verdwijnen, want Josja verklapt dat er zoveel soep doorheen gaat dat bijna alle doperwten uit haar moestuin op zijn.

loading

Gerecht nummer drie is courgettepuree van groentekwekerij It Griene Libben uit Noardburgum, duurzaam gevangen harder uit de Waddenzee en een mousse van scheermessen. Het paarse schijfje bovenop de vis is truffelaardappel, ook weer gekweekt door de vader van Jouke-Piet.

Hoogtepunt voor mijn tafelgenoot – want vleesliefhebber – is gang vier: stamppot andijvie, met ei van zorgboerderij Het Midden uit Drachtstercompagnie, sukade en truffeljus. Het vlees is heerlijk mals, de rauwe andijvie die op de aardappelpuree ligt en er niet doorheen is gestampt – lekker knapperig.

Er volgt nog een kaasplankje – met geitenkaas uit Jubbega, fenegriek en kaas met brandnetel en ui van biodynamische boerderij De Kompenije uit Drachtstercompagnie en een Stokâlde Fryske uit Oudemirdum. En dan eindelijk mijn favoriet: het dessert. En ook dat valt in de smaak. Het is een glazen potje gevuld met room, vanille-ijs, suikerbrood, aardbeien en merengue. Jammie.

loading

We nemen nog een kop koffie en thee, want het zit heerlijk in het pop-up restaurant dat met zorg is ingericht met tweedehands stoelen en steigerhouten tafels. Overal staan veldboeketten. En iedereen krijgt een karaf tafelwater (gratis!) met citroen, gember, blauwe bes en munt. Jammer dat dit per september weer dicht gaat. Maar niet lang getreurd. Josja en Jouke-Piet verklappen bij het afscheid dat ze later vast en zeker weer ergens anders zullen opduiken.

loading  

Lekker Dichtbij
Kommisjewei 1 Nijega
Openingstijden: in juli en augustus (donderdag tot en met zondag, 10.00-22.00 uur).
Parkeren kan volop bij het naastgelegen dorpshuis, gratis. Vegetarisch ja.
Reserveren is noodzakelijk: 06-14917833. Meer informatie op Facebook en Instagram.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct