FOTO JILMER POSTMA

Ouwe rot nieuwe wethouder van Smallingerland

FOTO JILMER POSTMA

De 63-jarige Sipke Hoekstra uit Rottevalle volgt de in september opgestapte Eric ter Keurs op als VVD-wethouder in de gemeente Smallingerland.

,,Ik haw der sin oan’’, zegt Hoekstra, die sinds 2002 voor de VVD actief is in de gemeenteraad van Smallingerland, de laatste jaren als fractievoorzitter. Hij zal, als zijn voordracht door de gemeenteraad wordt goedgekeurd, de functie van wethouder in deeltijd gaan vervullen (0,8 fte). De rest van zijn tijd blijft hij werkzaam voor het Wetterskip.

Het deeltijdwethouderschap vloeit volgens Hoekstra voort uit de discussie tijdens de begrotingsvergadering begin november. Het scheelde toen maar een haar of een motie om het aantal wethouders terug te brengen van vijf naar vier en zo kosten te besparen, had het gehaald.

Uitdagingen genoeg

Het partijbestuur heeft de 63-jarige VVD’er als enige kandidaat benaderd vanwege zijn ervaring in de Smallingerlandse politiek. ,,De ferkiezings yn maart 2022 komme alwer rap tichterby. Foar dy tiid moatte wy noch wol wat delsette.’’ En er zijn uitdagingen genoeg. Hoekstra noemt de verbetering van de gemeentelijke dienstverlening en de tekorten op de zorg en ondersteuning aan inwoners.

Hoe zijn portefeuille eruit gaat zien is nog niet bekend. Ter Keurs, oud-burgemeester van Leeuwarderadeel en Tytsjerksteradiel had onder meer financiën, onderwijs en recreatie en toerisme onder zijn hoede. ,,It leit yn de ferwachting dat ik in part fan de portefúlje fuortsette sil.’’

Negatieve uitlatingen over ambtelijk apparaat

Hoekstra’s voorganger diende zijn ontslag in tijdens een raadsvergadering op 26 september, na negatieve uitlatingen over het ambtelijk apparaat. Tijdens een eerder debat over kringloopwinkel Hart in Friesland stelde Ter Keurs dat hij het raadsvoorstel slecht opgesteld vond. Een politieke doodzonde, die voor onrust zorgde op het gemeentehuis.

Ter Keurs is de tweede wethouder in Smallingerland die deze raadsperiode opstapte. PvdA’er Roel Haverkort trad vorig jaar om onduidelijke, persoonlijke redenen af en werd vervangen door Cor Trompetter. Het college bestaat - naast burgemeester Jan Rijpstra- verder uit de wethouders Piet de Ruiter (GroenLinks/FNP), Marjan Sijperda en Robert Bakker (beiden ELP).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct