FOTO GOOGLE STREETVIEW

Ook inspectie start onderzoek naar zorgbedrijf Aventura

FOTO GOOGLE STREETVIEW

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is een onderzoek naar het Drachtster zorgbedrijf Aventura gestart. Smallingerland zelf volgt binnen drie weken.

Dat liet zorgwethouder Piet de Ruiter donderdagavond weten tijdens een ingelast raadsdebat over Aventura, na verhalen in de Leeuwarder Courant over dit zorgbedrijf. Bekend was al dat ook de salarissen van de zorgbestuurders van Aventura worden onderzocht.

Zorgcode

Het Smallingerlandse onderzoek dat burgemeester Jan Rijpstra vorige week toezegde , volgt binnen drie weken. Op korte termijn wil de gemeente bovendien dat alle nieuwe zorgaanbieders in Smallingerland verplicht aan de Governancecode Zorg voldoen. Dit moet ook gelden voor lopende contracten.

Daarnaast wil het college de kwestie rond Aventura landelijk op de agenda zetten. Volgens De Ruiter zijn gemeenten nu niet goed toegerust om lokale zorgbedrijven goed te controleren. In Smallingerland was het bovendien dezelfde persoon die ging over het toezicht en de contracten. Dat wordt uit elkaar gehaald, zegde de wethouder toe.

Familieleden, bewoners en ex-medewerkers vertelden deze maand in de LC over gebrekkige zorg en vreemde geldstromen.

Lees hier het hele verhaal over de kwestie die speelt bij Aventura (LC+): Longread: Moeders strijden voor betere zorg; Zorggroep Aventura spreekt van lastercampagne

Uitzondering?

Ondanks alle toezeggingen was de raad niet mals over de gang van zaken. Raadsleden moesten deze informatie vooral uit de krant halen, zeiden ze gisteravond. Waarom kwam die niet van de wethouder? En waarom wilde die eerst geen vervolgonderzoek, en de burgemeester vervolgens wel? Hoe zeker is het dat Aventura een uitzondering is?

De Ruiter herhaalde wat hij eerder heeft gezegd: eerder onderzoek door de gemeente naar signalen over Aventura heeft nooit iets opgeleverd. Een misrekening, erkende hij.

Samendracht

De raad was er kraakhelder in: ook bij de Drachtster woonvorm stichting Samendracht zijn cliënten de dupe geworden van de gemeente. Eind augustus besloot wethouder De Ruiter de herindicering voor beschermd wonen van zeven bewoners met autisme te bevriezen, omdat het voor veel onrust zorgde. Een naar bewoners verstuurde brief hierover mag ,,dreigend” worden genoemd, gaf hij gisteravond toe.

Begin september liet De Ruiter de indicaties zelf verlengen, om daar na een week vervolgens weer op terug te komen. Het verlengen is volgens de wethouder niet de taak van Smallingerland maar van ‘centrumgemeente’ Leeuwarden en Sociaal Domein Fryslân (SDF).

‘Gepingpong met mensen’

Zo ga je niet met zorgbehoevenden om, vonden zowel coalitie- als oppositiepartijen. Tijdens de vergadering bleek dat SDF gisteren op de valreep toch nog de indicaties van de bewoners tot eind dit jaar heeft verlengd. ,,Gepingpong met mensen”, aldus SP’er Jos van der Horst.

Volgens SP en ook coalitiepartner ELP had De Ruiter wel degelijk zelf kunnen beslissen over indicaties. ELP’er Douwe van Drogen wees op het contract dat Friese gemeenten met Leeuwarden hebben gesloten. ,,Waar hierin staat dat u dit niet mag doen?” In het contract staat ook niet dat een wethouder het wel mag, reageerde De Ruiter.

De bewoners niet herindiceren kan niet, zegt hij: dan stopt het geld en dus de zorgverlening. De Ruiter zoekt naar een duurzame oplossing voor de bewoners.

Overigens onderzoekt Smallingerland ook of bij Samendracht wel alle zorg is verleend die met de gemeente is afgesproken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct