FOTO ANP

OR Caparis zit ziek thuis, trekt rechtszaak tegen directeur in

FOTO ANP Lex van Lieshout

De Ondernemingsraad van sociaal werkbedrijf Caparis ziet af van een rechtszaak tegen directeur Alex Bonnema. Dit na een confrontatie met medewerkers.

Op 10 maart werd een vergadering van de OR op het hoofdkantoor in Drachten onderbroken door een deel van het personeel. De OR spreekt van ,,een inval” van zo’n dertig collega’s.

Ziek

Volgens de advocaat van de Ondernemingsraad, Charissa Smith, voelde de raad zich zo geïntimideerd dat de meeste leden – inclusief voorzitter Kostas Kalafatis – zich daarna hebben ziek gemeld. ,,De medezeggenschap van Caparis is stilgevallen.” De rechtszaak tegen Bonnema bij de Ondernemingskamer in Amsterdam, die donderdag op de agenda stond, is door de OR ingetrokken.

Bonnema beantwoordt geen vragen van de krant over het voorval op 10 maart. In een interne mail van de directeur aan de OR blijkt dat er die dag inderdaad een groep medewerkers ,,uitleg” heeft gevraagd bij de raad. Volgens Bonnema was daarbij geen sprake van een onveilige sfeer.

De OR voelt zich niet gehoord door Bonnema en heeft al een half jaar grote moeite met de manier waarop de directeur leiding geeft aan Caparis. Twee bemiddelingspogingen om nader tot elkaar te komen zijn mislukt. In september zegde de raad het vertrouwen op. Naast de zaak bij de Ondernemingskamer, die nu dus geschrapt is, loopt nog een procedure bij de kantonrechter.

Personeel is verdeeld

Niet alle personeelsleden van Caparis zijn het eens met de opstelling van de OR, blijkt nu. De afgelopen weken ging er een enquête door het bedrijf, waaruit ook een brede steun blijkt voor Bonnema. Een aantal medewerkers wil, net als de directeur, een derde bemiddelingsronde.

Op de website van Caparis staat dat ,,de directie heeft kennisgenomen van het feit dat een groep van ongeveer 100 medewerkers, zowel staf- en kader als SW-medewerkers, het vertrouwen in het handelen van de ondernemingsraad heeft opgezegd, na herhaalde pogingen om in gesprek te komen met de ondernemingsraad.”

Bonnema dringt er in zijn interne mail bij de OR op aan om met medewerkers in gesprek te gaan, als zij daar om vragen. Volgens hem is dat de afgelopen periode niet gebeurd. De directeur wil zich daar verder niet in mengen, zegt hij.

Nieuw voorstel

Volgens advocaat Smith zal de OR contact zoeken met de achterban, maar gaat dat niet zo snel als iedereen wil. ,,De OR-leden realiseren zich dat ze hier iets mee moeten gaan doen.”

De OR heeft een nieuw voorstel verstuurd naar de leiding van Caparis: laat een onafhankelijk persoon eerst onderzoeken waarom het steeds misgaat tussen de directie en de medezeggenschap.

Smith: ,,In 2016 was er ook al een botsing, en later is er twee keer een voorgedragen kandidaat van de OR uit de raad van commissarissen gestapt. Kijk nou eerst wat echt het probleem is, voor je eventueel gaat bemiddelen.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct