Nij Smellinghe plaatste coronapatiënt uit Drachten in druppel-contactisolatie: 'Dat neemt veel risico weg'

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. FOTO LC

Medewerkers van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten, die in contact zijn geweest met een 78-jarige man uit Drachten die is besmet met het coronavirus, moeten de komende weken hun temperatuur meten.

Nij Smellinghe zegt dat patiënten die koortsig zijn en in een land of regio te zijn geweest waar het coronavirus is vastgesteld, niet naar het ziekenhuis moeten komen voor een afspraak, om eventuele verspreiding te voorkomen. De 78-jarige patiënt had koortsklachten, maar is na overleg met zijn huisarts per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. ,,Het is niet zo dat hij in de wachtkamer heeft gezeten’’, legt manager communicatie Ellen de Jong uit.

Lees ook | Hoestend zorgpersoneel uit Friesland moet thuis blijven om coronavirus in te dammen

Druppel-contactisolatie

De Drachtster kwam met griepklachten binnen en niet als een ‘corona-verdachte’. Was dat wel het geval geweest, dan was hij behandeld in één van de acht strikte isolatiekamers in het ziekenhuis. Zorgpersoneel gebruikt daar medische mond-neusmaskers, draagt een lang overschort, een beschermende bril en handschoenen. De ruimtes, door personeel betreden via een sluis, hebben een speciaal luchtdruksysteem, waardoor micro-organismen de kamer niet kunnen verlaten.

Lees ook | Is het een griepje of is het corona? Zo herken je de symptomen en dit kun je doen om besmetting te voorkomen

,,We hebben daarnaast nog een druppel-contactisolatie’’, legt De Jong uit. Op die manier is de Drachtster ook behandeld. Dat gebeurt niet op een strikte isolatiekamer, maar op een eenpersoonskamer. Wel draagt personeel dan de maskers, overschorten en handschoenen. ,,De beschermende bril heb je dan niet. Maar het neemt al veel risico weg.’’

Druppel-contactisolatie wordt toegepast om de overdracht van bepaalde bacteriën of virussen naar andere patiënten, bezoekers en medewerkers te voorkomen. Deze overdracht vindt plaats via druppeltjes in de lucht, via de handen of besmette voorwerpen.

Tweemaal per dag temperatuur meten

Nij Smellinghe kreeg dinsdag aan het einde van de dag te horen dat de patiënt besmet is. Er is dinsdagavond direct een contactonderzoek onder medewerkers gestart. ,,Als ze geen klachten krijgen, gaan we ook niet testen op corona. Dat heeft geen zin.’’ Wel wordt het personeel dat in contact is geweest met de patiënt uit Drachten, gevraagd twee weken lang, tweemaal per dag hun temperatuur te meten. Het gaat om elf medewerkers. ,,Bij klachten moeten ze contact opnemen en dan kunnen we besluiten dat personeel twee weken thuis moet blijven.’’ De medewerkers blijven voorlopig wel aan het werk.

Handen wassen

Nij Smellinghe staat continu in overleg met de GGD, RIVM en andere ziekenhuizen in de regio. Zorgverleners geven voorlopig geen hand aan patiënten en bezoekers. Het ziekenhuis vraagt ze nadrukkelijk vaker de handen te wassen, in de elleboog te hoesten of niezen en vooral gebruik te maken van papieren zakdoekjes. Het ziekenhuis blijft open en alle zorg gaat gewoon door.

Lees ook | Wat houdt thuisisolatie precies in? Knuffelen en seks uit den boze

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Coronavirus