Marlies Hogeveen uit Drachten: 'Laat de leerlingen maar kiezen'. EIGEN FOTO

Marlies (17) uit Drachten aan minister Slob: maak het examen vrijwillig

Marlies Hogeveen uit Drachten: 'Laat de leerlingen maar kiezen'. EIGEN FOTO

Het idee om de eindexamens te schrappen krijgt veel respons. Ook van leerlingen zelf. Marlies Hogeveen (17) uit Drachten nam het initiatief.

Nog voor Hans Wildeboer - bestuurder van het Bornego College in Heerenveen - vorige week de gedachte opperde om de examens maar te schrappen, dacht Marlies er al over na. De gymnasiumleerlinge van CSG Liudger sprak met klas- en leeftijdgenoten en kwam er achter dat er veel onzekerheid, onduidelijkheid en stress is bij de examenkandidaten.

Dat zette haar aan het denken en dat resulteerde in een brief die ze vorige week stuurde naar onderwijsminister Arie Slob en naar de landelijke VO-raad, waarin het voortgezet onderwijs samenwerkt. De brief is inmiddels via de sociale media gedeeld en wijd verspreid.

Extra stress

Marlies komt het met voorstel om het centraal examen vrijwillig te laten zijn. ,,Laat de leerlingen maar kiezen. Wie na het schoolexamen voldoende staat, is geslaagd. Dan kun je nog een eindexamen mogelijk maken voor leerlingen die onvoldoende staan en voor leerlingen die hun cijfers willen verbeteren. Het centraal examen is een momentopname die enorm zwaar weegt. In deze tijden van corona is er nog een extra portie stress bij leerlingen omdat ze niet op een gebruikelijke manier kunnen toeleven naar de examens.’’

Lees ook | Onderwijsman Hans Wildeboer: 'Eindexamens in deze onzekere tijd zouden heel onrechtvaardig zijn'

Wildeboer van het Bornego College in Heerenveen opperde vorige week ongeveer hetzelfde idee. Dat werd gesteund door het volledige voortgezet onderwijs en middelbaar beroeps onderwijs in Friesland. De scholen wilden zelfs de minister vragen om Friesland als eindexamenloos proefgebied aan te wijzen.

'Duidelijk is dat steun groot is'

Wildeboer kreeg duizenden reacties op zijn idee. De steun was zo massaal hij en zijn Friese mede- schoolbestuurders besloten hebben het plan via de landelijke VO-raad naar het ministerie door te spelen. Ook bij de VO-raad waren ontzettend veel reacties binnengekomen, zegt Hans Leijenaar voorzitter van Fricolore, de koepel van christelijk voortgezet onderwijs in Friesland.

Hij verwacht dat de VO-raad binnen twee weken zal besluiten het verzoek door te sturen naar het ministerie. ,,De scholen zijn toch nog twee weken dicht en dan kan de VO-raad die tijd gebruiken om nog eens goed naar allerlei consequenties te kijken. Duidelijk is wel dat de steun voor het idee in het hele land groot is.’’

Al zijn de scholen dicht, op veel plekken gaan de schoolexamens nog wel door. Scholen werken aan verschillende manieren om leerlingen op afstand of toch in eigen school de reguliere toetsen af te nemen. ,,Als scholen leeg zijn kun je best een groep laten komen om een toets te maken. Dan zet je ze gewoon wat verder uit elkaar’’, aldus Leijenaar, die dat deze week op zijn eigen Emelwerda College in Emmeloord ook doet.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct