Nooit doofde de vonk die oversprong op een zangavondje. Paulus en Reina Akkerman uit Drachten zijn dinsdag 70 jaar getrouwd.

,,It is de leafde. Wy hâlde noch altyd fan elkoar.” Het geheim achter zijn harmonieuze huwelijk met Reina is eenvoudig, zegt Paulus Akkerman. ,,We hawwe nea gjin spul hân.” En als er eens iets is, praat het Drachtster paar het meteen uit. ,,Dat nimme we net mei it bêd yn.”

Dinsdag staan ze stil bij hun 70-jarige huwelijk, komt burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland op bezoek en gaat de vlag uit. ,,Oant 6 oere, dernei giet er fansels healstôk.” Echt vieren met de familie hopen de gevaccineerde jubilarissen aankomende zondag te doen, op een ruime locatie. Het paar heeft vier kinderen, tien kleinkinderen en veertien achterkleinkinderen.

Het zat meteen goed

Ze liepen elkaar tegen het lijf op een naoorlogs zangfeest in Roden, de toen 19-jarige Akkerman en de 16-jarige Reina Bron, en het zat meteen goed. Na hun bruiloft in 1951 woonde het stel kort in het Groningse Zevenhuizen. Paulus werkte eerst nog bij scheepswerf Barkmeier, maar met een baan als magazijnmedewerkers bij Philips volgde ook een verhuizing naar Drachten.

Nog steeds woont het paar zelfstandig in de Philips-woning die ze in 1956 betrokken. Reina (91) is gebonden aan een rolstoel maar maakt nog dagelijks het eten klaar en doet het huishouden. Voor de boodschappen fietst Paulus (93) op zijn driewieler naar de Poiesz. Van het supermarktpersoneel heeft hij maandagochtend al een huwelijksboeket cadeau gekregen. ,,Foar de ‘man op de driewieler’, want se wisten myn namme net.”

Lezen lukt hem tot zijn spijt niet meer, door toenemende slechtziendheid. Reina leest hem dan nog weleens voor. Het stel voelt zich gezegend, in hun vertrouwde woning en met een gezonde familie. Vanuit een stacaravan in Hoogersmilde verkenden ze jarenlang de bossen en velden rond het Drents-Friese Wold. De liefde voor de natuur zit diep. ,,Wy koenen fan elts plantsje sizze wat it wie.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct