We mochten weer: de terrassen op en de winkelstraten in. Maar het herstel stagneert en raakt winkelgebieden hard, in het bijzonder Drachten en Leeuwarden, blijkt uit onderzoek.

Onderzoeksbureau Locatus beoordeelde bijna 2500 winkelgebieden in Nederland. In dat onderzoek komen Drachten en Leeuwarden bijzonder slecht uit de bus, ze schopten het tot de top 10 van meest getroffen winkelgebieden van Nederland. Andere getroffen winkelgebieden zijn Maastricht, Zwolle, Enschede, Arnhem, ’s Hertogenbosch, Tilburg, Roermond en Goes.

Locatus stelt dat de middelgrote binnensteden zwaarder getroffen zijn door corona. Het zijn steden waar normaal gesproken relatief veel toeristen op afkomen en die een groot regionaal verzorgingsgebied kennen, met daardoor ook flink wat bezoek van buiten. De steden kennen een groot aanbod van horeca en mode (kleding en schoenen), branches die het extra moeilijk hebben door corona.

Daar wringt ook voor Leeuwarden de schoen, meldt Gertjan Slob, directeur onderzoek van Locatus. „Leeuwarden kent bijzonder veel kleding- en modezaken, die zijn gevoelig voor recessie en zijn makkelijk inwisselbaar door het internet. En door corona gaan mensen er minder opuit voor bijvoorbeeld feestjes, waarvoor ze nieuwe kleding kopen.”

‘Je kon over de toeristen lopen hier’

En ook de vele horeca in het centrum maakt dat de Leeuwarder binnenstad er volgens Slob na de coronacrisis moeilijker bovenop zal komen dan andere winkelgebieden. Het is een beeld waarin binnenstadsmanager Hayo Galema van Leeuwarden zich totaal niet herkent. „Het verbaast me, want als ik kijk naar de zomer gaat het in Leeuwarden prima.” Hij wijst op de volle terrassen en de toeristen die in plaats van naar het buitenland naar Friesland togen. „Je kon over de toeristen lopen hier en het bruiste van de levendigheid.”

Als hij kijkt naar cijfers van de Leeuwarder parkeergarages stemt dat hem juist vrolijk. „Er werd in juli en augustus zo’n 10 procent meer geparkeerd dan vorig jaar, dat zijn geen cijfers voor een stad waarmee het slecht gaat.”

Maar Galema sluit zijn ogen niet voor wat er na de crisis komen gaat. „Er zijn genoeg bedrijven waarmee het niet goed gaat, het is voor hen maar de vraag hoelang ze het met de steunmaatregelen vol gaan houden. Dus natuurlijk zullen er bedrijven gaan omvallen. Dat is zonde, want we hadden qua leegstand juist weer de goede lijn te pakken.”

Leegstand en sluitingen in Drachten

In Drachten leidden heel andere zaken tot de schokkende onderzoeksuitkomst: de vele schoenen-, boeken- en elektrazaken zouden hier zijn ingewisseld voor hun digitale tegenhangers en tijdens de lockdown zijn er in Drachten in verhouding veel winkels tijdelijk gesloten. „Dat heeft invloed; die winkels hebben in die tijd inkomsten gemist en stonden nadat ze weer open konden een stuk wankeler”, aldus Slob.

Maar de belangrijkste factor voor Drachten was de slechte uitgangspositie van voor de coronacrisis. „De leegstand in Drachten was al bijna 15 procent. In zo’n winkelgebied, waar de winkeliers het dus al moeilijk hebben, kan corona het duwtje over de rand betekenen”, kaart Slob aan. „Van waar je komt, heeft veel effect op hoe je uit zo’n crisis komt. Als de leegstand ergens van vijf naar tien procent gaat, is dat minder erg dan wanneer de leegstand van 15 naar 20 procent gaat.”

‘Gaten met gaten vullen’

Een herkenbaar beeld, waar ook Douwe Blom, eigenaar van Blom Mode en voorzitter van winkeliersvereniging Ha&Ie in Drachten, zich zorgen over maakt. „Hier worstelen we al langer mee in Drachten. We zijn al tijden gaten met gaten aan het vullen, ketens verhuizen en laten op een andere plaats een gat achter”, zegt hij, doelend op het relatief nieuwe winkelcentrum Raadhuisplein. „Je krijgt niet het aantal winkels terug wat je wil.”

„Maar dat we daarmee bij de zwaarst getroffen winkelgebieden komen, had ik zeker niet verwacht”, zegt Blom. „Natuurlijk zien we dat het rustiger is op straat en er zijn winkeliers die het echt moeilijk hebben, maar ik hoor ook hele positieve berichten.”

Bij de pakken neerzitten doen Blom en zijn collega’s daarom niet. „Als je van verder komt, zal je harder moeten werken. Maar corona is niet eeuwigdurend, dus er komt ook weer een opwaartse tijd.” En ook Galema is optimistisch: „Ik heb er vertrouwen in dat een stad als Leeuwarden zijn aantrekkingskracht wel houdt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct