Keuringsdienst NVWA krijgt klappen, kogelbrieven en hooivorken

FOTO ANP

Het geweld tegen een keuringsarts in het Drachtster slachthuis van eind april staat niet op zichzelf. In 2018 werden inspecteurs of keuringsartsen van de NVWA liefst 76 maal slachtoffer van geweld en bedreiging.

In enkele gevallen kregen inspecteurs kogelbrieven opgestuurd, kregen ze persoonlijke beveiliging of moesten zij met hun hele gezin onderduiken. Landbouwminister Carola Schouten schrijft dat aan de Tweede Kamer.

Op 26 april deelde de eigenaar van Slachthuis Drachten een mep uit aan een keuringsarts nadat zij een aangevoerde slachtkoe had afgekeurd. Het bedrijf ging tot 20 mei op slot. De eigenaar moest schriftelijke garanties geven dat dit nooit meer zal voorkomen.

Twee inspecteurs

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA komt voortaan met twee inspecteurs in Drachten op bezoek en de eigenaar mag zich op die momenten niet vertonen. De extra kosten zijn voor rekening van het slachthuis.

De arts liep bij het incident een hoofdwond op. Zij heeft aangifte gedaan. Het strafrechtelijk onderzoek loopt nog.

Het slachthuis in Drachten werd door de keuringsdienst al goed in de gaten gehouden. In 2017 en 2018 werden er boeterapporten opgesteld vanwege de aanvoer van zieke of kreupele koeien.

Het voorval staat ,,helaas'' niet op zichzelf, meldt de minister. Ze rept van ,,dusdanig ernstige bedreigingen dat ingrijpende beveiligingsmaatregelen in de persoonlijke levenssfeer van de betroffen inspecteurs en hun gezinnen getroffen moesten worden''.

Dieptepunt

Dat kwam landsbreed vorig jaar 76 maal voor. Het voorlopige dieptepunt was 2016 met 85 gemelde incidenten. De Partij voor de Dieren stelde er vragen over.

Naast kogelbrieven en andere ernstige dreigementen komt het ook voor dat NVWA-personeel met hooivorken achterna wordt gezeten of van de weg wordt gereden. Bij inspecties op boerenbedrijven moet er gemiddeld 35 maal per jaar politie worden meegevraagd.

Lees ook: Slachthuis Drachten mag draad weer oppakken

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland