Voorzijde Karmelklooster

Karmelklooster verkocht: 'Het is fijn te weten dat het klooster zo’n mooie bestemming krijgt'

Voorzijde Karmelklooster FOTO LOOR

Het Karmelklooster in Drachten is verkocht. Eigenaresse Ietsje Hofstra-de Jager neemt in augustus afscheid. Daarna wordt het klooster verbouwd tot woningen voor dementerenden.

,,Een bijzonder en voor mij spannend moment’’, schrijft Ietsje Hofstra aan familie, vrienden en vrijwilligers van het Karmelklooster. Ze heeft het complex verkocht. Maandag zet ze haar handtekening onder het koopcontract en in augustus is het afscheid definitief.

Hoewel het klooster nooit officieel in de verkoop heeft gestaan, waren er verschillende gegadigden. Hofstra koos voor de huidige ,,investeerders en een projectontwikkelaar met een katholieke inslag’’. Zij hebben het plan om van het klooster een woonvorm te maken voor mensen met dementie. ,,Het pand heeft alles mee. Het draagt rust uit, en de binnen- en achtertuin zijn ommuurd.’’

'Het is fijn te weten dat het klooster zo’n mooie bestemming krijgt'

Architect Hans Achterbosch maakt het ontwerp. De kruisgangen en de monumentale voorgevel blijven behouden en ook de tuinen blijven intakt in de duurzame verbouwing. In het ontwerp zijn 32 kamers ingepast van 40 à 45 vierkante meter, met daarbij voor elke acht bewoners een huiskamer en keuken. ,,Ik heb echt een klik met deze mensen’’, aldus Hofstra. ,,Het is fijn te weten dat het klooster zo’n mooie bestemming krijgt.’’

Huidhonger

Hofstra en haar man Jan (van Jan Hofstra Reizen) kochten het pand in 1993 van de zusters Karmelietessen. Na slechts een grondige schoonmaakbeurt startten ze hun activiteiten met een bloemententoonstelling. In vier dagen kwamen vijfduizend bezoekers het klooster van binnen bekijken, voordat de Hofstra’s het gingen verbouwen. Daarna volgden vele exposities, concerten, lezingen, huwelijken en begrafenissen. Ook Jan Hofstra zelf werd vanuit de kapel uitgedragen in april, zes jaar geleden.

Na zijn overlijden bleef Ietsje het klooster bestieren. Momenteel hangt het werk van Piet en Ineke Pijn in de kruisgangen. ,,Maar ik wil Huidhonger terughalen. Dat is een eigen expositie, waarvoor ik zelf de teksten heb geschreven.’’ De expositie rond het thema huidhonger werd in maart 2020 vroegtijdig gestopt. Bij de start in 2019 was de term nog niet zo bekend, maar inmiddels door corona al veel gebezigd.

,,Ik kan de tentoonstelling nu uitbreiden met een aantal elementen. Ik wil de opnames laten zien van Marina Abramovic in het MOMA, waarbij 24 uur lang mensen tegenover haar mochten gaan zitten. Vooral dat wereldberoemde moment waarop haar ex-man Ulay dat doet.’’ Hofstra wil mensen daarbij de gelegenheid geven om in de kapel tegenover elkaar te gaan zitten, desnoods ,,met een spatscherm ertussen en handschoenen aan’’ om elkaar in de ogen te kijken en vast te houden.

In augustus eindigt ze met opnieuw een bloemenexpositie. ,,We hebben het vaker gedaan, maar ik wil dan opnieuw het thema (On)eindig met bloemen oppakken. Dat is mooi om mee af te sluiten.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct