Jeugd-tbs geëist tegen verdachte steekpartij Drachten (16)

Ter nagedachtenis aan de 16-jarige Roan Brilstra is er een monument in de Zuidkade gelegd. FOTO JILMER POSTMA

Er is jeugd-tbs geëist tegen de nu 16-jarige verdachte van de steekpartij in Drachten, die het leven kostte aan Roan Brilstra (16). Deze maatregel kan maximaal drie jaar duren en eventueel worden verlengd.

Verder vroeg de officier van justitie woensdagmiddag een gevangenisstraf van 198 dagen, oftewel de duur van de voorlopige hechtenis bij uitspraak. Die staat gepland voor 8 juli.

De 16-jarige Gorredijkster was eerder al schuldig bevonden aan doodslag. Het beroep op noodweerexces dat zijn advocaat deed, werd afgewezen.

De jongen stak op 22 december 2019 de toen 15-jarige Roan Brilstra neer. De Drachtster stierf een dag na zijn zestiende verjaardag in het ziekenhuis.

De destijds 15-jarige Gorredijkster was die zondagavond op pad met een 14-jarige maat uit Drachten. Ze hadden een mes meegenomen om iemand te beroven. Het was van de 14-jarige, maar ging gedurende de avond over van de een naar de ander.

Op een bepaald moment waren Brilstra en zijn kameraad hun doelwit. Die gingen hen vervolgens achterna om verhaal te halen. Voor cafe Pietje Bel aan de Zuidkade kwam het tot een vechtpartij. De Gorredijkster haalde uit met het keukenmes van 12 centimeter en raakte Brilstra in de borst.

De 14-jarige werd eerder al veroordeeld vanwege medeplichtigheid tot doodslag, omdat hij het mes gaf. ,,Als jij een mes meeneemt en het vervolgens ook nog afgeeft om het te gaan gebruiken, dan ben jij ook medeverantwoordelijk voor wat er vervolgens met het mes wordt gedaan en de gevolgen van het gebruik van het mes’’, aldus de officier vorige maand.

Bij het bepalen van de straf nam de rechter mee dat hij na zijn vrijlating in februari werd bedreigd. Met zijn moeder en stiefvader verbleef hij vervolgens in een safehouse.

Het gezin overweegt te verhuizen naar een andere plaats. ,,Daarmee heeft hij een deel van de gevolgen gevoeld’’, aldus de rechter. De jongen, die volledig toerekeningsvatbaar is, kreeg verder een meldplicht bij de jeugdreclassering en een sociale mediaverbod opgelegd.