Dinsdag is het zover: Smallingerland beslist waar precies in Drachten de gebruikers van het nieuwe zwembad straks hun baantjes trekken. De gemeenteraad geeft het signaal weinig te voelen voor de Tussendiepen, juist de droomlocatie van het college. Wethouder Felix van Beek reageert. ,,Ik mis het uitwisselen van argumenten.”

Nog even, en een jarenlang voortslepend dossier in Smallingerland kan zomaar worden gesloten. Tien jaar al praat de gemeente over de nieuwbouw van zwembad De Welle.

Dát het er komt, dat het zo’n 34 miljoen euro mag kosten, dat recreanten, verenigingen en topsporters allemaal welkom blijven, hoe duurzaam de bouw wordt: allemaal werd het vlak voor de zomer eindelijk afgekaart. Nu alleen de plek nog.

Het college zet in op een onbebouwde lap grond aan de Tussendiepen, op het bedrijventerrein aan de westkant van Drachten. Het zwembad als vliegwiel om het hele gebied op te waarderen naar iets mooiers. Maar sommige partijen in de gemeenteraad tonen zich gevoelig voor de argumenten van sportend Drachten om te kiezen voor de Sportlaan. Daar is het bad een mogelijke impuls om de samenwerking te bevorderen tussen aanwezige sportclubs- en bedrijven.

Weer andere raadsleden zetten hun zinnen op de Noorderhogeweg, waar de gemeente al grond heeft en de verkeerssituatie veiliger zou zijn. De gemene deler is duidelijk: beide kampen zijn niet gecharmeerd van de Tussendiepen. Felix van Beek, de verantwoordelijke wethouder, vindt het nog de vroeg om alle hakken in het zand te zetten.

Onderzoeken wijzen de Tussendiepen aan als beste plek. Waar komt de terughoudendheid bij de raad vandaan, denkt u?

,,Dat kan ik eigenlijk niet goed zeggen. Het ging als volgt: er zijn onderzoeken geweest, het college nam een beslissing, heeft de raad in een informatieve bijeenkomst verteld: dit is onze overweging, dit is onze keuze. De raad kon daarna kennisnemen van wat bewoners en belanghebbenden ervan vinden, en technische vragen stellen aan het college. Dat is allemaal gebeurd. Alles is gedeeld, je kunt op dit punt eigenlijk geen vraag meer hebben. Dan moet je in debat gaan op basis van die feiten. En dat mis ik nu. Partijen kunnen wel een standpunt hebben, maar ze hebben nooit hun argumenten uitgewisseld.”

Het CDA kondigde vorige week aan met een amendement te komen dat de Tussendiepen uit het voorstel schrapt. Daarvoor leek brede steun. Was u verbaasd?

,,We wisten, voor wij begonnen, dat sommige partijen eerder al een standpunt hadden ingenomen over de locatie. Maar wat mij betreft is het tot nu toe verder stil gebleven, want er zijn nog geen wisseling van argumenten geweest. Uit schriftelijke vragen die de raad stelde, kan ik wel afleiden dat er bijvoorbeeld zorg is over verkeersveiligheid. Daar zijn antwoorden op.”

Wat is het korte antwoord?

,,Per locatie onderkennen we die problemen maar zijn er ook oplossingen voor. Op de Tussendiepen weet je: daar komen grote vrachtwagens voorbij. Maar ook daar kun je echt een veilige fietsroute aanleggen.”

Aan de Tussendiepen heeft de gemeente het niet allemaal in eigen hand. Andere ondernemers daar moeten meegaan met de investeringen. Een deel van de raad vindt dat een zwakke basis.

,,Wij draaien het om. Juist door het zwembad ga je de energie die er daar al is, voeden om ook werkelijk door te pakken. Het gaat toch gebeuren. De Tussendiepen moet anders. Ondernemers zijn er rijp voor. Wij kennen voorbeelden van andere gemeenten die ook hun sportvoorzieningen hebben gebruikt als vliegwiel voor ontwikkelingen. Het Abe Lenstra-stadion in Heerenveen, straks het nieuwe Cambuurstadion. Die brengen ook andere bedrijven mee. En ik weet dat de ondernemers op de Tussendiepen elkaar nu aan het zoeken en vinden zijn.”

Hadden ze dat niet eerder moeten doen?

,,Misschien. Maar daar ligt onze taak niet. Ik vind niet dat wij als college weerstand of steun moeten mobiliseren.”

Andere kritiek die er is: op de Tussendiepen wordt het zwembad een middel om het gebied te ontwikkelen, terwijl een goed zwembad op de juiste plek een doel op zich zou moeten zijn.

,,Het is én én. Er komt een zwembad, dat doel hebben we al bereikt. Nu kijken we: waar kunnen we met dat zwembad meerwaarde creëren.”

Sportbedrijf Drachten, sportclubs, de zwembond: omwille van het zwemmen vinden zij de Sportlaan de beste locatie. Hoe kijkt u daar tegenaan?

,,Dat snap ik helemaal. Als je puur naar het zwembad kijkt, is dat een hele goede plek. Maar dat is het verschil tussen sportbestuurders en gemeentebestuurders. Wij moeten de blik wat hoger leggen. Dus dragen wij uit: als de keuze valt op de Sportlaan zeggen wij daar niets van, maar wel dat er in onze ogen een andere, betere keuze is.”

En toch volgt niet de hele raad die keuze. Kunt u snappen waarom?

,,Ja. De keuze voor de Sportlaan is een hele veilige keuze. Je bedient de sport en de mensen die daar bezig zijn. Er is een geschikte locatie, en je maakt een mooi sportcluster. Als het zwembad een doel op zich was, moest het vooral dáár komen. Wat wij proberen aan te geven: als je meer wilt, is er een beter alternatief. Maar als je kiest voor de Sportlaan, zijn wij net zo blij. Je laat een kans liggen. Meer niet.”

,,Dinsdag is het debat en moet er tegelijk ook een besluit vallen. Had u hier als wethouder eerder met de raad over in gesprek willen gaan ?

,,Een eerdere gelegenheid is er niet, daarvoor hebben we als gemeente niet het goede instrument. De raad heeft dat zelf overigens ook geconstateerd, dat er in de huidige werkwijze misschien iets op bedacht moet worden. Maar zolang dat er nog niet is, is het debat het moment.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct