Hakuna Matata in Drachten: van 'klein hokje' naar de grootste coffeeshop van Friesland

Er is lang gezocht naar een nieuw onderkomen. ,,Toen zagen we dit pand langskomen en was het raak.'' FOTO JILMER POSTMA

„Flink uit het jasje gegroeid”, was Hakuna Matata in Drachten, maar dat is verleden tijd. De coffeeshop is verhuisd en is van van 42 naar 350 vierkante meter gegaan.

Al 32 jaar is de coffeeshop gevestigd aan de Tine Talmanstraat. „Een begrip in het wereldje zijn we”, vertelt directeur Djoke Postma. Maar hoe fijn dat vertrouwde plekje ook was: het werd wel wat klein. „Soms zaten we zo vol dat we helemaal opgepropt tegen elkaar aan zaten.”

Op de nieuwe locatie – in het pand waar eerst de Aldi gevestigd was, aan de Noordkade – zijn dat soort taferelen bijna ondenkbaar. „Ruimte zat. Het contrast is groot: met corona konden we in het oude pand nog maar vier mensen binnen hebben, nu zijn het er wel veertig, als we uitgaan van twee mensen per tafel”, meent Postma. Of het de grootste coffeeshop van Nederland is, durft ze niet te zeggen. „Maar de grootste van Friesland, zeker weten.”

De oude Aldi was overigens twee keer zo groot als de ruimte die Hakuna Matata nu inneemt. „Dat pand was meer dan 700 vierkante meter groot, de andere helft gaan we verbouwen en verhuren”, stelt Postma.

loading

loading

Ventilatiebuizen

Naar een nieuw onderkomen is „heel lang gezocht”. „Maar telkens was het het net niet. Toen zagen we dit pand langskomen en was het raak. We hebben bij de gemeente gevraagd of dit kon en het mocht. Ik wilde graag wat licht in de zaak, zodat je niet in zo’n donker hol zit. En het is fijn dat hier een parkeerplaats bij zit, zodat je geen overlast geeft aan de buren als klanten ‘even snel’ wat op komen halen.”

Wie denkt dat het publiek dat coffeeshops bezoekt er alleen komt om wiet op te halen, heeft het volgens Postma mis. „Natuurlijk zitten die mensen er tussen, maar het jongere publiek blijft vaak wel zitten.” Dat kan nu in de binnentuin, aan een van de vele tafels of op de loungebank.

„Tijdens de opening zeiden mensen al: ‘Menig restaurant zou een moord doen voor zoveel ruimte’”, zegt Postma lachend. Op het eerste gezicht ziet de ruimte er ook uit als een restaurant, maar de bedrukking van de ventilatiebuizen (grote wietbladeren prijken hierop) verraadt dat het gaat om een coffeeshop. Ook zal de geur als er klanten zijn wel het een en ander duidelijk maken.

De tekst gaat door onder de foto.

loading

Ambities om op den duur meer te bieden dan alleen softdrugs zijn er wel. „Het is de bedoeling dat we in de binnentuin het roken van wiet toe gaan staan en dat je dan in de rest van het pand een broodje of een soepje kan eten.”

Maar dat ligt in de toekomst, voor nu staan de asbakken ook binnen op tafel. Voor het roken van wiet, want – net als in andere horecazaken – is het roken van tabak verboden.

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Instagram
Fotoserie