Friese ziekenhuizen vangen coronapatiënten uit Brabant op

In het weekend van 21 en 22 maart zijn meerdere coronapatiënten overgebracht naar het Nij Smellinge in Drachten. FOTO DE VRIES MEDIA

Friese ziekenhuizen vangen vanaf vannacht coronapatiënten op uit Brabant. De ziekenhuizen in Brabant kunnen de zorg amper meer aan. Daarom gaan ruim veertig coronapatiënten naar ziekenhuizen in het Noorden. De eerste zestien zijn onderweg naar Nij Smellinghe in Drachten.

,,Wij hebben op dit moment de ruimte om patiënten op te vangen. In Nij Smellinghe vangen wij vanaf vrijdagavond de eersten van ruim veertig patiënten uit Brabant op, de andere ziekenhuizen in Friesland volgen snel”, aldus Bert Kleinlugtenbeld, voorzitter Raad van Bestuur ziekenhuis Nij Smellinghe.

In Nij Smellinghe worden zestien patiënten opgevangen op de verpleegafdeling. Zij gaan in isolatie. Van acht patiënten is bekend dat zij besmet zijn met het coronavirus. De andere acht zijn mogelijk besmet. Zij komen van de ziekenhuizen Elkerliek (Deurne) en Bernhoven (Uden).

In het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ), waar alle noordelijke ziekenhuizen bij aan zijn gesloten, is vrijdagmiddag besloten dat de noordelijke ziekenhuizen (mogelijke) coronapatiënten uit het Zuiden gaan opvangen.

De eerste patiënten worden vrijdagavond verwacht in ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. De andere noordelijke ziekenhuizen volgen snel.

Niet op intensive care

Dit weekend worden ongeveer zeventig patiënten uit Brabantse ziekenhuizen (voornamelijk uit het Bernhoven Ziekenhuis in Uden) overgeplaatst naar ziekenhuizen in Groningen, Friesland en Drenthe. Het betreft (mogelijke) coronapatiënten die niet op een intensive care verblijven.

De gezamenlijke ambulancediensten uit Groningen, Friesland en Drenthe verzorgen het vervoer. De patiënten worden gelijkmatig over de ziekenhuizen in Noord-Nederland verdeeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Coronavirus