De scholen zijn al een paar weken dicht, maar dat weerhield de leerlingen van Het Drachtster Lyceum er niet van om een examenstunt uit te halen.

,,Wat zijn we hier aan het doen?’’, vraagt een agent, die met de politieauto de fietsbrug bij de Zuiderhogeweg in Drachten is opgereden. Nadat Britt Koehof (17), Allis Richardson (17) en Else Talsma (17) hebben uitgelegd dat ze bezig zijn met een examenstunt rijdt de agent verder. ,,Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze door de politie zijn aangehouden tijdens hun examenstunt’’, grappen de meiden, terwijl ze een groot spandoek aan de brug proberen te knopen.

Met touw, tyrips en een paar scharen is het binnen een kwartier gelukt. ‘Vrachtwagenchauffeurs, supermarktpersoneel, politie en iedereen die door moet werken: ook jullie inzet en drijfkracht verdient alle aandacht. Applaus!’, kunnen de weggebruikers lezen als ze Drachten binnenkomen.

In eerste instantie was het idee om alleen spandoeken bij Singelland neer te hangen. ,,We wilden het voor de leraren doen, maar dat zijn niet de enige mensen die momenteel keihard werken. Dat zijn ook de mensen in ziekenhuizen, vrachtwagenchauffeurs, supermarktpersoneel en chauffeurs van de ambulance’’, legt Allis uit. Uiteindelijk hebben de leerlingen er bewust voor gekozen om de spandoeken te verspreiden, zegt Else. ,, De prijs van de spandoeken viel erg mee. Toen dachten wij: waarom doen we niet gewoon zo’n actie op meerdere plekken in Drachten?’’

'Ik ben wel blij dat we nog met een mooie stunt hebben afgesloten'

Eerste spandoek bij de ambulancepost

In de tussentijd zijn Marije Krakau de Jong (18) en Laura Bosma (17) al bij het ziekenhuis aan het wachten. Zij hebben eerst een spandoek opgehangen bij de ambulancepost met de tekst ‘Niet alle helden dragen capes, die van ons rijden in ambulances’. Bij Nij Smellinghe komen de vijf dames samen om het laatste spandoek op te hangen. ‘Bedankt, dat menen we echt. Wij zijn dankbaar dat u voor ons vecht’. Als het spandoek hangt, komt er net een ambulance aanrijden. Bij het lezen van de tekst begint de chauffeur te lachen. Hij doet de zwaailichten van de ziekenauto aan als teken van dank.

De examenstunt kon dus doorgaan, maar verder moesten ze de laatste schooldag vanwege het coronavirus vanuit huis beleven. Daar baalt Laura van. ,,Het is heel onwerkelijk. Je werkt hier zes jaar naartoe. Je hebt nu niet toegeleefd naar het moment dat je voor het laatst door de gangen loopt en voor de laatste keer les hebt.’’ Else sluit haar bij die woorden aan. ,,Het was in één keer voorbij, maar ik ben wel blij dat we nog met een mooie stunt hebben afgesloten.’’

Docent Erwin Kampen begeleidde de leerlingen met de examenstunt. ,,Mooi dat de leerlingen toch nog een geweldige stunt hebben bedacht. Ik ben enorm trots.’’ Dat het een mooie stunt is, zal de ambulancebestuurder beamen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct