Drachtster (48) die politieman beschuldigde van 'lekken' krijgt een werkstraf

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Een 48-jarige Drachtster die een politieman bedreigd en belasterd heeft, heeft donderdag van de rechtbank in Leeuwarden een werkstraf gekregen.

De man heeft in februari ten overstaan van collega-agenten een politieman bedreigd: hij had geroepen dat hij „die lekkende collega” wel even zou neerknallen. Destijds verklaarde de Drachtster dat hij waarschijnlijk zwaar onder invloed was toen hij de bedreigende woorden had geuit. Op de zitting krabbelde hij terug: hij zou gezegd hebben dat hij wel een keer „in een vuurgevecht” met de betreffende politieman zou willen belanden.

„Hij hoeft niet bang te zijn”, zei de man tegen rechter Gustaaf Wijnands. „Als ik het had gewild dan had ik het allang gedaan.” De man had aan verschillende personen verteld dat de politieman in de politiesystemen zou hebben gerommeld en informatie zou hebben gelekt. De agent had het er zowel privé als in zijn werk moeilijk mee dat zijn naam en reputatie te grabbel werden gegooid. Ook zijn kinderen hadden per ongeluk gehoord wat de verdachte over hem beweerde.

Bij binnenkomst van de rechtszaal oogde de man instabiel, dat kwam naar eigen zeggen door medicijngebruik voor ADHD en ADD.

Officier van justitie Liselotte de Vroome eiste een werkstraf van 70 uur waarvan 40 uur voorwaardelijk. „Dit is een heel vervelend feit voor een politieman”, merkte de officier op. Rechter Wijnands nam de eis over. Hij wees 450 euro smartengeld toe aan de politieman.