Drachtster (26) verdacht van stalking, bedreiging, mishandeling en oplichting

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Stalking, bedreiging, mishandeling, identiteitsfraude en oplichting via Marktplaats. Het was een behoorlijke lijst aan strafbare feiten waarvoor een 26-jarige Drachtster zich dinsdag moest verantwoorden bij de Leeuwarder rechtbank. In de meeste zaken was hij volgens eigen zeggen onschuldig.

Tussen december 2018 en maart van dit jaar zat de Drachtster met de regelmaat van de klok op het politiebureau. Een ex-vriendin had aangifte gedaan van stalking en bedreiging, telefonisch en via Whatsapp. Haar ex-vriend zou tot twee keer toe een gps-tracker onder haar auto hebben geplaatst, hij zou een deuk in haar auto hebben geschopt en hij zou meermaals bij haar woning zijn opgedoken. De Drachtster ontkende eigenlijk alles.

Volgens hem was er sprake van een wraakactie van de kant van zijn ex. Ze was jaloers, beweerde hij. „Omdat ik contact had met andere meisjes.” Hij ontkende ook dat hij de moeder en de stiefvader van zijn ex-vriendin had bedreigd. Hij gaf wel toe dat hij verschillende personen had opgelicht door op Marktplaats NS-dagkaarten te koop aan te bieden. Nadat er was betaald konden de mensen naar hun geld fluiten. Dat hij ook identiteitsfraude zou hebben gepleegd door op naam van anderen spullen te bestellen bij webshops, dat was volgens hem weer niet waar.

Mishandeling van nieuwe vriendin

Hij zou onder andere op naam van een vriendinnetje waar hij ooit een one night stand mee had bloemen hebben besteld voor een andere vriendin. Ook zou hij parfum hebben besteld en kinderkleding bij Kleertjes.com. Het zwaarste feit op de dagvaarding was de mishandeling van zijn nieuwe vriendin, in maart van dit jaar. De Drachtster zou de vrouw in het holst van de nacht hebben mishandeld, toen ze geen seks met hem wilde hebben. De vriendin huilde uit bij een buurvrouw, nadat ze door de verdachte buiten de deur was gezet.

Ze had bij de politie verklaard dat haar vriend haar in het gezicht had gestompt en dat ze enige tijd buiten westen was geweest. Als getuige op de zitting zwakte ze alles behoorlijk af. Ze zou in haar boosheid haar verklaringen hebben aangedikt. „Ik was heel emotioneel, ik kon niet goed nadenken”, zei de vrouw. De Drachtster, volgens de reclassering een kwetsbaar, beïnvloedbaar persoon, die licht zwakbegaafd is, loopt momenteel met een enkelband.

Hij zegt zelf van goede wil te zijn en iets van zijn leven te willen maken. De reclassering wil daaraan meewerken, maar dan wel onder strikte voorwaarden: een alcohol- en drugsverbod, hulp bij het oplossen van schulden en een ambulante behandeling. Officier van justitie Annemieke Kemkers eiste een celstraf gelijk aan het voorarrest – 19 dagen – plus 90 dagen voorwaardelijk en een werkstraf van 150 uur.

De uitspraak in deze zaak volgt 23 juni.