Drachtster (19) sleep zijn eigen messen en had wapens als 'hobby': 40 uur werkstraf

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Tot twee keer toe werd een 19-jarige Drachtster eind vorig jaar betrapt met wapens op zak. Maandag zei hij bij de politierechter dat het hebben van wapens, met name messen, een „hobby” van hem was.

Het dragen van messen op straat door jongeren is een hot item, merkte officier van justitie Tjerk Buma op. „Zeker in Drachten’, zei de officier, refererend naar de dood van Roan Brilstra in december 2019. De Drachtster was op 13 november vorig jaar aangehouden. Hij stond met een groepje jongens, waarvan een aantal wegfietsten toen ze de politie zagen. Hij zei meteen dat hij drugs op zak had – 2,45 gram speed – en een balletjespistool, ook wel BB gun genoemd. Bij de jongen thuis vond de politie nog twee vuurwapens. Op 28 december werd hij opnieuw aangehouden, wederom droeg hij wapens. Deze keer had hij weer een BB gun op zak en twee messen.

Een van de messen, een keukenmes, was aan twee kanten geslepen en er was een soort haak aan gemaakt. „Dat was echt een eigen projectje”, merkte de verdachte op. Het andere mes was een vlindermes. Het balletjespistool kwam uit Duitsland. De Drachtster zou inmiddels genezen zijn van zijn fascinatie voor wapens.

In de periode dat hij tot twee keer toe was opgepakt zou hij vooral door dagelijks drugsgebruik het spoor een beetje bijster zijn geraakt. „Ik zat niet lekker in mijn vel”, legde de verdachte uit. Buma waarschuwde hem: „Je bent net puber-af. Je kunt nu twee kanten op, ik hoop dat je de goede kant kiest”. De officier eiste een werkstraf van 50 uur plus 50 uur voorwaardelijk. „Een stevige eis”, vond advocaat Paul Bollema. Rechter Brigitte Hammerle maakte er 40 uur werken van plus 20 voorwaardelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Rechtbank