Waar kunnen de afgedankte bewoners van Stichting Dierencentrum Friesland na 1 januari terecht? De opvang moet verhuizen, maar genoeg geld voor een nieuwe plek is er niet.

Met haar ene oog staart ze het bezoek aan, nadat ze zich op schoot heeft gewerkt. ‘Oma’, de stokoude Staffordshire. Dement, incontinent, maar de mascotte van de dierenopvang in Drachtstercompagnie. ,,Iedereen hier is gek op haar”, zegt Diny Doedel.

Doedel is een van de drijvende krachten achter Stichting Dierencentrum Friesland. Al lopen, scharrelen, vliegen en kruipen er wel 150 huisdieren rond op het terrein en in de kennels net buiten Drachtstercompagnie, van vrijwel alle dieren kent ze de achtergrond.

Weggegeven op Marktplaats

Het schaap dat bij de voordeur schuilt tegen de regen? ,,Hier gekomen als het zwakste lammetje van een drieling”. De parkieten in de volière? ,,De meesten werden gratis weggegeven op Marktplaats.” Tabby, de zwerfhond van het Griekse eiland Samos, Oma, dertien jaar en aan één oog blind door glaucoom. ,,Haar zullen we nooit uitplaatsen. In een andere ruimte raakt ze zomaar de weg kwijt.”

Toch is een verhuizing voor Oma en de andere dieren onvermijdelijk. De locatie en de dierenverblijven zijn geen eigendom van de stichting, en dreigen op last van de bank binnenkort te worden verkocht. ,,Half december staat hier een te koop-bord aan de straat”, zegt Doedels compagnon Martine Keizer. Het draait deels om een privé-kwestie, zegt ze, waarbij de eigenaar de locatie niet aan de stichting wil verkopen.

,,Misschien komt er straks een nieuwe eigenaar die ons nog even de tijd geeft”, zegt Doedel, ,,maar daar kunnen we niet van uit gaan.” Per 1 januari moet er nieuw onderdak worden gevonden. ,,Het gaat hier om levende dieren, daar gaan we niet mee gokken.”

Oude dag

Jarenlang was de huidige plek aan de Folgersterloane bekend als dierenpension Enjoy, opvang voor honden en katten tijdens de vakantie van hun baasje. De aandacht verschoof naar het onderbrengen van ‘overbodige’, soms verwaarloosde honden. In 2016 werd de stichting opgericht, en nu is elk dier in nood in principe welkom. Een deel is beschikbaar voor adoptie, maar veel afgedankte dieren mogen er ook hun oude dag doorbrengen.

Veel geld is er nooit geweest. Doedel: ,,We hebben een team van 25 mensen om het draaiend te houden. Allemaal vrijwilligers, zonder vergoeding.” De landelijke Stichting Dierenlot leverde een transportbusje, maar de kosten zijn voor de opvang zelf. Subsidie is er niet. ,,We moeten het hebben van donateurs en adoptiebijdragen.”

Doneeractie

Doedel en Keizer begonnen met een doneeractie, hielden een online veiling. De reacties zijn hartverwarmend. ,,Eén taart die de bakker in Harkema voor ons veilde, bracht 250 euro op.” In totaal is er al 20.000 euro binnen, maar genoeg voor een nieuw onderkomen is het lang niet. Doedel verwacht dat daar vijf ton voor nodig is.

Hoe groot is de kans dat dat lukt, met nog maar zo’n twee maanden te gaan? ,,We zullen ook een aanvraag indienen bij landelijke fondsen en legaten van dierenliefhebbers. Maar dat kan pas zodra je echt een pand kunt aanwijzen dat je wilt kopen.”

Dat is lastig. De dierenopvang zoekt een onderkomen met een stuk grond waar een maatschappelijke bestemming op zit, maar wel in landelijk gebied. ,,Wegens het geblaf van de honden. En liefst ook hier in de regio, vanwege onze vaste vrijwilligers. Eigenlijk hebben we een gemeente nodig die voor ons flexibel kan zijn met het bestemmingsplan.”

Op straat

De stichting gaat op zoek naar een deskundige voor de serieuze fondsenwerving, zegt Doedel. Ze geeft de hoop niet op. ,,Maar als het echt niet lukt, dan staan de dieren straks in feite op straat. Dan moeten we een beroep doen op collega’s voor noodopvang. ,,Dieren laten inslapen is voor Doedel onbespreekbaar. ,,Dat zullen we nooit doen. Maar ik vrees wel dat een noodverhuizing levens zal kosten. Voor sommige van onze dieren is dat gewoon te veel stress.”

www.stichtingdierencentrumfriesland.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Dieren
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct