De kans dat de nieuwbouw van zwembad De Welle verrijst op de Tussendiepen in Drachten is gedaald tot nul. De gemeenteraad schiet het plan af.

De CDA-fractie dient een amendement in om de Tussendiepen uit het collegevoorstel te schrappen. De gemeenteraad kiest dan alleen tussen de locaties Sportlaan en de Noorderhogeweg. Het CDA-plan kan al rekenen op een raadsmeerderheid, blijkt uit een rondgang van deze krant.

Maar ook wanneer de amendement toch niet zou worden aangenomen, krijgt de locatie Tussendiepen de minste stemmen. Voor de Sportlaan lijkt de meeste steun te bestaan, dan de Noorderhogeweg.

Eerste grote besluit

Het is een gevoelige uitkomst voor het pas aangetreden zakencollege van Smallingerland. Voor de nieuwbouw (34 miljoen) van De Welle was voor de zomer al groen licht gegeven. Het bepalen van de locatie is het eerste grote besluit dat de nieuwe wethoudersploeg er door moet loodsen.

Het college zet vol in op de Tussendiepen, in de verwachting dat het zwembad de ontwikkeling van het bedrijventerrein aan de westkant van Drachten stimuleert. Nieuwe en bestaande ondernemers zouden dan sneller geneigd zijn in het gebied te investeren.

,,Het is prima dat de Tussendiepen verder ontwikkeld worden, maar dat is een op zichzelf staand gegeven”, zegt fractievoorzitter Karin van der Velde van het CDA. Het bouwen van een zwembad zou een doel op zich moeten zijn en niet een middel om een bedrijventerrein mee op te waarderen, zo staat in het amendement.

Grond aankopen

Het CDA vindt het ook riskant dat het plan erg leunt op investeringen van andere partijen en zet vraagtekens bij de aanwezigheid van zwaar industrieel verkeer. Ook is het de enige locatie waar de gemeente de grond nog moet aankopen, van Philips.

De fracties van ELP, Christenunie en Smallingerlands Belang zeggen het amendement te steunen, genoeg voor een meerderheid. SP en D66 staan er positief tegenover, zij kiezen in elk geval de Sportlaan.

De ELP houdt vast aan de Noorderhogeweg, zegt Yntze de Vries. ,,Daar zien wij meer kansen en die grond is al van de gemeente. En op de Tussendiepen zit je met de verkeersveiligheid.”

‘Veilige keuze’

Jouke de Jong (CU) vindt de Sportlaan de ,,meest veilige keuze” na een paar tumultueuze jaren voor de gemeente. Alle sportvoorzieningen kunnen hier ook beter samenwerken, verwacht hij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct