Dappere Drachtster hield haar overvallers voor de gek: 'Ik deed alsof ik halfgaar was'

De Korenmolen.

De overval op een 93-jarige vrouw uit Drachten, op 21 oktober vorig jaar, is nog altijd niet opgelost. Het slachtoffer deed dinsdag bij Opsporing Verzocht haar bijzondere verhaal. ,,Ik deed net alsof ik een beetje halfgaar was.’’

De Drachtster, woonachtig aan de Korenmolen in de wijk De Peppel, schilde op die bewuste avond appels. De volgende dag zou ze visite krijgen en daarom wilde ze nog een appeltaart bakken. Ze had de gordijnen nog open. Mogelijk hebben de overvallers dit gezien, vertelde ze. De vrouw kreeg van de politie een (gedesinfecteerde) iPad, zodat ze via Skype haar verhaal kon doen.

,,Ik had de appels geschild, maar de vuilnisbak stond al buiten voor de garage’’, steekt ze van wal. ,,Ik wilde de schillen er nog even in doen en deed de deur open. En boem, daar waren ze.’’ De vrouw werd overrompeld door twee mannen, vermoedelijk tussen de 16 en 23 jaar oud. Ze spraken Nederlands met elkaar, maar wel met een accent.

,,Ze drukten mij tegen de trap aan en bedekten mijn gezicht. Mijn hoofd werd tegen de muur gedrukt’’, vertelt ze. De vrouw smeekte de daders nog dat ze de brieven van haar overleden man zouden laten liggen. Ze namen alles mee, waaronder een geldkistje.

De vrouw bleef onder al dit geweld vooral rustig. ,,Ik was heel gewillig, hoor. Als je gaat tegensputteren, gaan ze schoppen en slaan. Ik deed af en toe net of ik ze niet hoorde en ik een beetje halfgaar was.’’

De daders schakelden de stroom uit toen ze weggingen, zodat het slachtoffer de politie niet kon bellen. Ze hadden buiten haar alarmsysteem, dat op een accu draait, gerekend. Bovendien liet één van hen DNA-materiaal achter op de meterkast. Dat leidde inmiddels tot één aanhouding. ,,Dit was een ongelooflijk laffe overal’’, zegt de politie. Er is nog meer informatie nodig om de zaak op te lossen. Er waren vermoedelijk nog twee handlangers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland