'Corona-pot' voor ondernemers en instellingen in Smallingerland

Schouwburg De Lawei in Drachten.

Het college van Smallingerland wil een speciale geldpot voor instellingen en ondernemers in de gemeente die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen.

De raad krijgt daar binnenkort een voorstel over, zei wethouder Marjan Sijperda donderdagmiddag in een interview met de Leeuwarder Courant. Hoe groot het fonds wordt, zei ze niet. ,,Maar ik schat dat wij een substantieel bedrag aan de kant gaan zetten.”

Vanuit de overheid is er inmiddels ,,meer dan 550 miljoen euro” aan de sector beschikbaar gesteld, aldus Sijperda. De Friese cultuurwethouders overleggen onderling hoe het Friese deel binnen de provincie verdeeld gaat worden. Volgens Sijperda is dat niet genoeg om in alle gemeenten de nood te verzachten.

Schouwburg De Lawei is door de corona-maatregelen vier ton misgelopen, schat directeur Stef Avezaat in. Tachtig voorstelling zijn geannuleerd of verplaatst. De brochure voor het nieuwe seizoen is nog niet uitgebracht. ,,Tot januari kunnen we het programma niet garanderen.” Avezaat werkt tot die tijd wel met theatermakers aan nieuwe producties, ,,ook meer lokaal aanbod.”

Kijk hieronder het interview met Marjan Sijperda en Stef Avezaat terug:

loading

Van de 900 stoelen in de grote zaal kunnen door de anderhalve meter-regel maar 235 worden gebruikt. Avezaat ziet voorlopig nog af van theaterproducties. ,,Ik hoor van acteurs dat best pittig is, om in zo’n zaal de verbinding te zoeken met het publiek. Het is toch heerlijk van je buurvrouw of buurman die aanzet te voelen van de bulderende lach of de traan? Dat is wel een gemis.”

Cultuurmakers die een vergunning bij de gemeente hadden aangevraagd, krijgen volgens wethouder Sijperda hun geld terug, of de vergunning wordt een jaar verlengd. Zo hoeft het festival Simmerdeis volgend jaar niet een nieuwe aanvraag te doen. ,,Dat betekent voor ons dat we minder leges binnen krijgen. Maar we vinden dat het belangrijk is voor onze inwoners.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Coronavirus