Burgemeester Jan Rijpstra had niet de vergunningen van de Drachtster cafébaas Rinus Wagenaar mogen intrekken wegens ‘slechts levensgedrag’.

De Groninger bestuursrechter vindt de gemeentelijke maatregel gezien de omstandigheden te zwaar, en bovendien niet goed onderbouwd. De rechtbank draait het besluit om de horeca- en terrasvergunning in te trekken, per direct terug. Wagenaar laat via zijn advocaat weten dat zijn café ‘t Wâldmantsje vrijdag weer opengaat.

Smallingerland trok in september 2020 de vergunningen in. Daar was al een schriftelijke waarschuwing aan voorafgegaan. Volgens de burgemeester had Wagenaar zich schuldig gemaakt aan ‘slecht levensgedrag’. In de wet staat dat leidinggevenden in de horeca zich hier niet aan mogen bezondigen.

Optelsom

Bij de rechtszaak die Wagenaar vorige week tegen de gemeente aanspande, bleek dat het ging om een optelsom aan incidenten, verspreid over meerdere jaren. Volgens de gemeente was het terras herhaaldelijk na sluitingstijd open, zat Wagenaar met drank op in zijn café of achter het stuur en leefde hij de coronaregels niet na. De cafébaas ontkende of vond dat er dan tussentijds maar gehandhaafd had moeten worden.

De rechtbank oordeelt nu dat het intrekken van de vergunningen ‘disproportioneel’ zwaar is. De gemeente had niet incidenten mogen ‘stapelen’ om zo tot een zwaar pakket aan overtredingen te komen. Bij gebeurtenissen die zich afspeelden vóór de zomer van 2020, heeft Smallingerland bovendien zelf aangegeven dat die niet vielen onder de noemer ‘slechts levensgedrag’.

Coronaregels

Bij het laatste incident, op 7 augustus, ging het om cafégangers die zich niet aan de coronaregels hielden. Wagenaar heeft hierbij niet zijn ‘laatste kans’ bij de gemeente verspeeld, zo vindt de rechter, omdat hij op dat moment ook geen boete of andere sanctie van de gemeente of politie kreeg. Daarnaast werkte de cafébaas actief mee om de overtreding te beëindigen.

Smallingerland kon bij de zitting niet goed aantonen waarom de openbare orde in het geding komt als ‘t Wâldmantsje open zou blijven. De rechter heeft ook moeite met het feit dat er geen einddatum in zicht was voor de cafésluiting. Hij weegt mee dat Wagenaar beterschap belooft en de dagelijkse leiding overdraagt aan een compagnon.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct