Brandweer in Drachten trekt basketbalpaal in speeltuintje omver om vijf spreeuwen te redden

FOTO KAPPERS MEDIA

De brandweer van Drachten heeft donderdagmiddag vijf spreeuwen bevrijd, die in een basketbalpaal bij het speeltuintje aan de Zool vast zaten.

De spreeuwen hadden een nestje gebouwd in de holle paal en konden via de achterkant van het bord waar de basket aan hing, naar binnen. Omwonenden wisten van het nestje, maar zagen dat het - vermoedelijk door de wind - inmiddels wel erg scheef hing.

De vogels zijn naar beneden gegleden en zaten vast in de paal. Bewoners belden de dierenambulance. ,,Ze hoorden gepiep onder bij de paal en schakelden ons in’’, zegt Erik Frans namens de dierenambulance. ,,Wij belden de gemeente, die eigenaar is van de speeltuin.’’ Die nam op haar beurt weer contact op met de brandweer.

De conclusie was helder: om de vogels te redden, moest de paal uit de grond worden getrokken. Flink wat brandweermannen waren opgetrommeld en ook buurtbewoners hadden zich verzameld om het opmerkelijke tafereel te aanschouwen.

Na ongeveer een half uur konden de spreeuwen worden bevrijd. Vijf vogels vlogen de lucht in. In het nest lag nog een eitje. De gemeente zal de paal op een later moment de paal weer terugplaatsen. ,,Het was een leuke samenwerking met de brandweer’’, aldus Frans. ,,We hebben wel gelachen. Het is ook weer wat anders dan een dikke brand.’’

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Opmerkelijk
Dieren
Instagram