Brandstichter 'kreeg de kolder in de kop'

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Een 52-jarige inwoner van Joure die op 2 augustus vorig jaar de heg van een woning aan de Veerhuisweg in Donkerbroek in brand stak, is veroordeeld tot een celstraf van 187 dagen, plus een jaar voorwaardelijk.

Het onvoorwaardelijke deel van de straf heeft de Jouster al uitgezeten. De man kende de bewoner van de woning in Donkerbroek. De twee waren ooit vrienden en de Jouster had de man 250 euro geleend. Hij kreeg het geld maar niet terug, ook niet toen de vriend een baan kreeg en beloofde in termijnen te zullen betalen. Begin augustus kreeg de Jouster, zoals hij het zelf uitdrukte, ,,ineens de kolder in de kop.”

Hij had een tijdlang geen alcohol genuttigd, hij was gestopt met refusal, een anti-alcoholmedicijn. Hij had zes halve liters bier op voor hij in de auto stapte en naar Donkerbroek reed, met twee kleine jerrycans benzine in de kofferbak. Hij stak een heg in de brand, waarna het vuur oversloeg naar een kliko.

Van de container bleven alleen de wielen over, maar het had volgens officier van justitie Henk Mous veel slechter kunnen aflopen: het vuur had via een houten schuur kunnen overslaan naar de woning. Dankzij een oplettende buurtbewoner werd de brand snel ontdekt en werd de – slapende – bewoner gewaarschuwd.

De Jouster kampt met een persoonlijkheidsstoornis in combinatie met een stoornis in het gebruik van alcohol. Hij was verminderd toerekeningsvatbaar. De man moet zich laten behandelen en hij kreeg een alcoholverbod. Verder moet hij blijven werken op de zorgboerderij van Verslavingszorg Noord-Nederland.