Een ondernemer die nog niet weet of hij van Smallingerland zijn bedrijf buiten Nijega mag vestigen, mag daar van de gemeente al wel zijn bedrijfswoning bouwen.

De vrachtwagenchauffeur wil zijn transportbedrijf verhuizen van het centrum van Nijega naar de rand van het dorp. Daarvoor moet de gemeenteraad eerst het bestemmingsplan wijzigen, omdat het om agrarisch gebied gaat.

Maar ondertussen heeft de man begin dit jaar al een vergunning van Smallingerland gekregen om op de beoogde locatie zijn bedrijfswoning te bouwen en een inrit aan te leggen. De ondernemer was daar ook al mee begonnen, deelde wethouder Robin Hartogh Heys dinsdag aan de raadsleden mee. ,,Hier is gewoon een fout gemaakt. Het is niet gelopen zoals het had moeten lopen.”

Een verklaring waarom de bouwvergunning te vroeg is verleend, gaf de wethouder niet. De toestemming is niet meer in te trekken. Als de raad over twee weken alsnog het bestemmingsplan aanpast, is er mogelijk niets aan de hand. Maar als de partijen dat niet doen, erkende de wethouder, ,,ontstaat een situatie die best lastig is”.

Het college heeft excuses aangeboden aan een echtpaar uit het dorp dat bezwaar maakt tegen de verhuizing van het bedrijf. De vestiging in een weiland aan de noordkant van Nijega is volgens deze bewoners een ,,aanslag” op het open landschap. Zij vragen zich af op de transportonderneming niet beter op zijn plaats is op een Smallingerlands bedrijventerrein.

De vrachtwagenchauffeur is tot nu toe alleen bezig geweest met de erfverharding op zijn gewenste nieuwe plek. Hij heeft alles stilgelegd tot de raad over een paar weken het bestemmingsplan behandelt. De man heeft één vrachtwagen, die hij momenteel alleen kwijt kan op zijn oprit midden in Nijega. Dorpsbelang zou de verhuizing ondersteunen omdat daarmee de verkeerssituatie in het dorp verbetert.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct