Een 200 jaar oud kerstgedicht aantreffen op de vlooienmarkt: die dingen gebeuren. Maar hoe groot is vervolgens de kans dat de dichter familie blijkt te zijn?

‘Aan mijn eerwaarde vader en moeder’ Gerben Bosgraaf begon de tekst zonder argwaan te lezen, thuis aan de keukentafel. Een gedicht op oud, geschept papier, geschreven in ‘Oudwoude den 23 van wyntermaand 1809’. De vondst deed hij net voordat corona het leven lamlegde, hij was er bij toeval tegenaan gelopen op de vlooienmarkt in Bakkeveen.

De 66-jarige Drachtster sneupt graag markten af naar oude dingen. ,,Dizze brief siet tusken wat âlde dokuminten. Dat bundeltsje hat my tsien, miskien fyftjin euro koste”. Ondanks de verbleekte inkt vielen de sierlijke letters thuis goed te ontcijferen. Een kerstgedicht, zonder twijfel. En geschreven, ruim tweehonderd jaar geleden, door Dirk Freerks Bosgraaf.

,,Deselde namme. Dat prikkele my fansels.” Toevallig had iemand binnen de familie de stamboom uitgezocht. Met die kwartierstaat in de hand bleek de zaak klip en klaar, zegt Bosgraaf. De ‘vader en moeder’ in de aanhef van het gedicht blijken zijn eigen bet-betovergrootouders te zijn, en de dichter een van hun zonen.

Via welke omwegen de onbekende brief in de boedel van een markthandelaar terechtkwam, kan zijn achter-achter-achterneef niet meer achterhalen. Binnen de familie zijn ook geen andere gedichten bekend. Dirk Freerks was nog maar dertien jaar toen hij zijn kerstgedicht schreef. Later zou hij de kost verdienen als schoenmaker en beurtschipper. De Bosgraafs zijn een geslacht van ambachtslieden, al werd er in Burgum wel een straat vernoemd naar ‘stamvader’ Freerk Bosgraaf. ,,Dat wie in belangryk man.”

Wat zou het mooi zijn om zo’n gedicht nu nog eens voor te dragen tijdens de kerstdis, voor alle familieleden. Dat zit er dit jaar niet in. Bosgraaf bewaart het kleinood in een insteekhoes, voor volgend jaar, en de jaren en generaties na hem. ,,Dat nei mear as twahûndert jier ús noch in boadskip berikt fan in famyljelid út in hiel fier ferline. It is in lyts wûnder.”

Heeden werd Gods Zoon gebooren.

Och! dat mag ik gaarne hooren.

Want Hij redde ons van den dood.

Oh, ja, ja, zijn liefde is groot.

Was een lagen stal de wooning

van ons aller Heemel Kooning.

Wierd de Heer der heerlikheid,

in een krib op ’t stroo geleid,

bij den aanvang van zijn leeven.

Tans is Hij ten troon verheeven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland
kerst
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct