Tien hotels en restaurants op Schiermonnikoog wachten een versoepeling van coronaregels niet af. Zij openen 16 maart hun eetgelegenheden.

Daarmee negeren zij de oproep van het kabinet om ruimtes waar mensen de maaltijd gebruiken voor nog onbepaalde tijd dicht te houden. ,,De onvrede onder de horeca is zeer groot geworden. We pikken het niet meer. Er wordt ons geen enkel licht in de tunnel geboden. Op 16 maart, een jaar na het begin van de coronamaatregelen, gaan onze restaurants open’’, stelt Remko de Bruijne, eigenaar van Hotel Graaf Bernstorff. De bedrijven riskeren daarmee een boete van 4000 euro.

‘Veiligheid garanderen’

Volgens de horeca-exploitanten worden ze in hun bedrijfsvoering ernstig gehinderd door regels die inconsequent zijn en zorgen voor een ongelijk speelveld. De Bruijne: ,,De vakantiehuizen zitten hier vol. Vijf of zes gasten per woning is geen uitzondering. Die mensen mogen daar verblijven maar krijgen geen toestemming om bij ons ‘op 1,5 meter’ een hapje te eten. Dat is toch raar? Wij kunnen met inachtneming van de vereiste afstand heel goed ieders veiligheid garanderen.’’

Meer vaccineren

Met lede ogen zien de horeca-ondernemers aan hoe mensen bijvoorbeeld kunnen winkelen in de supermarkt maar geen stap mogen zetten in hun zaak. ,,Het is zo moeilijk te verteren. We trekken het niet meer. De overheid moet meer inzet plegen op het vaccineren van mensen en preciezer kijken naar de manier waarop regels kunnen worden versoepeld. Op deze manier worden we kapot gemaakt. De prijs die wij in coronatijd moeten betalen, is voor ons te hoog.’’

Geen contact met gemeentebestuur

De Bruijne zegt dat inclusief zijn eigen onderneming, tien horecabedrijven de knuppel openlijk in het hoenderhok gooien. Het gaat om Hotel Graaf Bernstorff, Hotel Van der Werff, Hotel Cafe Restaurant Duinzicht, De4Dames, Hotel & Brasserie Brakzand, Strandpaviljoen De Marlijn, restaurant Het Wantij en Het Noderstraun. Nog twee bedrijven zeggen 16 maart ook open te gaan, maar willen niet met hun naam in de krant.

Allemaal willen ze terug naar de situatie dat de hotels en restaurants dertig gasten binnen mogen laten eten. Dat de horeca-ondernemers van plan zijn de coronamaatregelen te negeren, is niet besproken met het gemeentebestuur van Schiermonnikoog. De Bruijne: ,,Daar hebben we al maanden geen contact meer mee. We zien ze niet en horen ook niks van de wethouders.’’ Over burgemeester Ineke van Gent heeft hij geen goed woord over. ,,Ook met deze mevrouw hebben we geen contact.’’

‘Niemand komt voor ons op’

De horeca-ondernemers noemen het openen van de restaurants tegen de regels geen lichtzinnig besluit. ,,Het moet maar een keer gebeuren. Het water staat ons aan de lippen. Niemand komt voor ons op.’’

Namens zijn collega’s benadrukt De Bruijne dat de overheid met de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) en de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) de horeca slechts deels kan helpen. ,,Het is onvoldoende om alles te kunnen compenseren.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Schiermonnikoog
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct