FOTO PIXABAY

Schiermonnikoog wil dertien, vooral kleine, windmolens

FOTO PIXABAY

Onder meer een coöperatieve windmolen en twaalf kleine windmolens moeten Schiermonnikoog in 2025 zelfvoorzienend maken op het gebied van energie.

Het is de bedoeling dat de coöperatieve windmolen bij de veerdam komt. Eilanders kunnen mede-eigenaar worden en delen in de opbrengst. De twaalf kleine windmolens zouden verspreid over het eiland moeten staan, onder meer bij boeren. Dit gaat om kleinere exemplaren, met houten onderdelen en een groene mast. Deze moeten de basis van de energievoorziening zijn.

Deze ambitie staat in de nota Dursum Eilaun, die gaat over een duurzame toekomst voor Schiermonnikoog. Het doel is om in 2025 alle gebruikte stroom zelf op te wekken. Behalve windenergie moet ook zonnestroom hierbij een rol spelen. Er zouden zonnepanelen moeten komen op grote daken van boerderijen en andere bedrijven.

Vervoer zonder uitstoot

Overigens zijn de windmolens op dit moment nog toekomstmuziek, omdat de provincie geen molens toestaat op de Waddeneilanden. Burgemeester en wethouders van Schiermonnikoog rekenen er echter op dat dit beleid verandert.

Belangrijk onderdeel van de stap naar zelfvoorzienendheid is dat opgewekte stroom ook opgeslagen kan worden, mede in verband met de beperkte kabelcapaciteit tussen het eiland en de vaste wal. Het college is inmiddels in gesprek over de mogelijkheden daarvoor met Liander en andere partijen.

Een tweede ambitie voor de nabije toekomst is vervoer zonder uitstoot. Er wordt gekeken hoe het gebruik van elektrische auto’s gestimuleerd kan worden. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om meer oplaadpunten op het parkeerdek in Lauwersoog en op prominente plekken binnen en buiten het dorp. Vanaf 2025 worden er in principe alleen nog vergunningen afgegeven voor emissievrije wagens.

,,Betekenisvolle, concrete stappen’’

Verder zet de gemeente in op het verduurzamen van woningen en de landbouw, maatschappelijk verantwoord ondernemen, het aardgasvrij maken van gebouwen en het versterken van de biodiversiteit.

De afgelopen jaren zijn er al de nodige duurzame stappen gezet, zoals zonnedaken, een postcoderoos en groene verlichting. Belangrijk was ook de ‘eilander deal’ waarbij de zeven boeren op het eiland toezegden hun veestapel met 35 procent te verminderen. De gemeente verzet zich verder fel tegen gaswinning rondom het eiland.

Volgens het college is er echter nog veel te doen op het vlak van duurzaamheid. De plannen in de nieuwe nota worden omschreven als ,,betekenisvolle, concrete stappen om uiterlijk in 2025 zelfvoorzienend te zijn’’.

De gemeenteraad praat er dinsdag over.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct