Schiermonnikogers woest om uitbreiding bedrijventerrein

FOTO GOOGLE STREETVIEW

Schiermonnikogers buitelen over elkaar heen om de uitbreiding van het bedrijventerrein aan het Melle Grietjespad te bekritiseren.

Liefst negen insprekers stonden er dinsdagavond klaar voor de raadsvergadering waarin de eilander volksvertegenwoordigers het plan voor het bedrijventerrein bespraken. Het college wil het bedrijventerrein aan het Melle Grietjespad uitbreiden in oostelijke richting, dwars door de natuur van de Banckspolder. Een nieuwe ontsluitingsweg en het verplaatsen van de busremise zijn ook onderdeel van de plannen.

De insprekers kwamen met een baaierd aan bezwaren. De één sprak van het ,,vernietigen van toeristisch kapitaal’’, de ander treurt om verlies van gronden die al decennialang in de familie zijn. Ook een campinghouder en manege-eigenaar kwamen in het woord: zij vrezen de continuiteit van hun bedrijven. Bij de gemeente kwam een brief binnen die door 280 eilanders werd ondertekend. Dat is een derde van de inwoners, benadrukte een inspreker.

Meerdere insprekers kondigden aan het op onteigening van hun grond aan te willen laten komen, mocht het nodig zijn.

Ook de gemeenteraad zit met vragen. Klaas Kruiger van coalitiepartij Samen betreurt het dat de integriteit van wethouder Johan Hagen (Samen) door een aantal insprekers in twijfel wordt getrokken. Die zou de raad onvolledig geinformeerd hebben en zijn eigen belangen verzwijgen, stellen zij. Maar ook Kruiger moest erkennen dat er nog veel onduidelijkheden zijn. De volgorde van openbaring van sommige informatie noemt hij ,,niet heel handig’’, maar vanwege coronatijd wellicht onvermijdelijk.

Kruiger vraagt zich af waarom het college begin juli al een besluit wil nemen over het bedrijventerrein. ,,U haalt uzelf nogal wat op de hals. Waar zijn de cijfers? Hoe gerechtvaardigd is het plan?’’ Ook zijn de gevolgen van het verplaatsen van de busremise onduidelijk, meent Kruiger.

Atze Postma van Ons Belang laakt de noodzaak van de plannen. Dat de ontsluitingsweg noodzakelijk zou zijn voor hulpdiensten noemt hij ,,een lachertje’’. Die zijn uitgerust voor vele malen ruiger terrein, weet Postma. Volgens Wyb Jan Groendijk van Schiermonnikoogs Belang had de presentatie van het plan beter gekund. Volgens hem moet er meer tijd genomen worden voor het vergroten van het draagvlak onder het plan.

Wethouder Erik Gerbrands benadrukt dat de plannen enkel een ‘denkrichting’ zijn, en kon daardoor niet alle vragen beantwoorden.