FOTO PIXABAY

Raad wil eerst draagvlak voor coöperatieve windmolen Schiermonnikoog

FOTO PIXABAY

Er moet eerst duidelijk draagvlak zijn, voordat er onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheid voor een coöperatieve windmolen op Schiermonnikoog, vinden de eilander fracties.

Om in 2025 zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie heeft het college ambitieuze plannen. En dat is mooi, maar de eilanders moeten er wel goed in meegenomen worden. Die teneur heerste dinsdagavond in de gemeenteraad bij de bespreking van de nota Dursum Eilaun.

Tot de plannen behoort onder meer een coöperatieve windmolen op de veerdam en twaalf kleine windmolens verspreid over het eiland. Vooral de windmolen op de veerdam roept nog vragen op bij de raadsleden.

Partijen willen informatieavond voor inwoners

Klaas Kruiger van Samen voor Schiermonnikoog noemde de stelligheid waarmee de molen in de nota staat ,,veel te voorbarig’’. Hij vond dat er duidelijk moet staan dat het nog om een plan gaat en niet om een besluit.

Ook Harrie AB van Ons Belang vond dat de rem wel een beetje ingetrapt mocht worden. Voordat er dure onderzoeken worden gedaan naar de molen, moet eerst gekeken worden of er onder de inwoners wel draagvlak voor is. Overigens zei hij positief te staan tegenover windmolens, vooral wat betreft de kleine molens op verschillende plekken.

Net als de andere fracties drong ook Ilja Zonneveld van Schiermonnikoogs Belang aan op een informatieavond voor eilanders om die erbij te betrekken.

In plaats van een rompertje een aandeel

Burgemeester Ineke van Gent toonde zich voorstander van zo’n avond, maar liet weten niet met onderzoeken te willen wachten. Volgens haar moet de gemeente op zo’n ‘draagvlakavond’ met een doortimmerd verhaal komen.

Zij ziet de coöperatieve molen al helemaal voor zich. Alle bewoners die op het eiland ingeschreven staan zouden een aandeel in de molen moeten krijgen. Van jong tot oud. ,,In plaats van een rompertje krijgen ze een aandeel.’’

Van Gent heeft de hoop dat de provincie te porren is voor een pilot.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct