Bevrijding Schiermonnikoog kleinschalig gevierd wegens corona

Minister Ank Bijleveld van Defensie. ANP

De grootscheepse viering van de bevrijding van Schiermonnikoog is wegens de coronacrisis afgelast, maar het eiland staat er op 11 juni wel bij stil.

Zo is er een ‘ online wandeling ’ op Facebook vanaf 9.00 uur langs bunker Wasserman en begraafplaats Vredenhof. Ook is er een fietstocht langs historische oorlogsfoto’s.

Omrop Fryslân verzorgt vanaf 15.30 uur een live-uitzending, waarin onder anderen minister Ank Bijleveld van Defensie aanschuift. Ook verzetsvrouw Joke Folmer (96) is te gast. Er zijn filmbeelden uit oorlogstijd en ooggetuigen doen hun verhaal.

Groots herdenken

Op 11 juni 1945 verlieten de laatste 600 soldaten Schiermonnikoog en daarmee was het eiland het laatste stukje van Nederland dat bevrijd werd. De provincie wilde dit 75 jaar later groots herdenken, samen met de gemeente, Bunkermuseum Schlei en Dorpsbelang. Er was een budget van circa 300.000 euro beschikbaar.

Bekende artiesten zouden optreden, samen met een symfonisch jeugdorkest uit Duitsland en een koor van eilandkinderen. De ambassadeurs van België, Groot-Brittannië, Canada en Frankrijk waren uitgenodigd om de gebeurtenis bij te wonen. Het grote evenement zou geopend worden met een flypast van een Halifax-bommenwerper, die laag over zou komen.