Amber de Vries, Martijn en Moniek Stroosma (vlnr) bereiden in de keuken van Lyf’s hun bijdrage aan de Priuwerij-doos voor.

Woningsdag wordt 'thúspriuwdei' in Beetsterzwaag

Amber de Vries, Martijn en Moniek Stroosma (vlnr) bereiden in de keuken van Lyf’s hun bijdrage aan de Priuwerij-doos voor. FOTO JILMER POSTMA

De zevende Koningsdag is voor velen een thuisblijfdag. Niet per se een straf als je lekker eten laat aanrukken van de door corona gekortwiekte keukenmeesters van Beetsterzwaag.

Beetsterzwaag beleeft in gewone jaren veruit zijn drukste dag als de monarchie er wordt gevierd. Onder aanvoering van de fanfare Euterpe trekt dan een optocht van praalwagens door het dorp, die hier en daar met satire een harde noot weten te kraken.

De organiserende Doarpsrounte moest zijn plannen voor koningsdag inslikken, want het coronavirus wijkt voor niemand. Daarmee viel voor de Sweachster horeca ook de topdag weg, waarop vanaf koffietijd tot in de late uurtjes aan iedere tafel wel inwendige mensen vielen te verzorgen.

Lees ook | Feesten, vrijmarkt, de koninklijke familie volgen: zo vier je Koningsdag 'Woningsdag' thuis

Luxe hapjes

Zeven ondernemers, die al meer dan een maand door de pandemie worden gehinderd, lieten het er niet bij zitten. Hun Priuwerij gaat vandaag door, maar dan bij de mensen thuis. De maaltijd – eigenlijk een reeks luxe hapjes – moest voor het weekeinde worden besteld en ze kan vanochtend worden afgehaald in een kartonnen doos – de Priuwerij Box .

,,Elk makket wat klear”, vatten Jan Willem en Jettie Feenstra de formule samen. In de keuken van hun restaurant ’t Snack Bearske staan lange tafels, waarop ze verse sushi van zalm en tonijn en een vegetarische variant over plastc doosjes verdelen.

De Feenstra’s zien het doosdiner als ,,stikje wurdearring” voor de klandizie die al weken niet kan komen aanschuiven. ,,Oarsom is it ek in blyk fan goodwill nei ús ta dat der sa’n protte bestellingen binnenkamen”, zegt Jan Willem.

Drukste dag

Bijna tweehonderd dozen zijn er verkocht met maaltijden voor zo’n vierhonderd mensen uit Beetsterzwaag en omgeving. Ze betaalden 28,50 euro en ze krijgen de box door de initiatiefnemers eigenhandig in de fietstas of de kofferbak gezet.

,,Wy ha in drive-trough-opstelling oan de Pastorielaan’’, vertelt Feenstra trots. Jurjen Eerdmans van Prins Heerlijck heeft zelfs aan dranghekken gedacht.

Vereende krachten ook in de keuken van Lyf’s, waar Martijn en Moniek Stroosma met Amber de Vries van slowfood -kookwinkel Savour groente staan te snijden voor quiches met geitenkaas. ,,De drukste dag van het jaar gaat aan onze neus voorbij”, zegt Moniek vanachter een berg geschilde komkommers. De Stroosma’s hebben Lyf’s nog maar pas overgenomen. Ze benutten de gedwongen sluiting voor onderhoud en schilderwerk.

Herpakken

Voor Savour zijn de druiven ook zuur. De Vries opende pas eind februari de deuren, werd zelf door Covid-19 bezocht maar heeft zich flink herpakt. De zaak biedt genoeg ruimte voor drie klanten tegelijk en ze merkt dat mensen het lekker vinden om hun thuiszitten met lekker eten op te vrolijken.

Maar voor de Priuwerij Box moet er bij Amber toch de handrem op. ,,Ik dacht: we organiseren een leuke dj of een bandje voor de afhaalstraat. Maar dan blijven de mensen waarschijnlijk toch te lang hangen.”

Na de quiches zijn vannacht bij Lyf’s ook nog grote foccaciabroden gebakken, waarvan er in elke doos een punt meegaat. De Sweachsters weten de koks van het dorp wel te vinden, merkt Martijn Stroosma. ,,Guon komme no alle wiken. De gunfaktor is gigantysk, kinst fernimme.’’

Dat merkt ook Thomas van Baars, die sinds vorig jaar het restaurant in het clubhuis van Golf & Country Club Lauswolt combineert met cateringbedrijf Thomas Kookt.

Creatieve puzzel

Op en rond Lauswolt is het uitgestorven. Zelfs de golfbaan is dicht, hoewel social distancing volgens Van Baars in die sport zit gebakken.

,,Ik begreep dat de golffederatie de sluiting ziet als blijk van solidariteit met andere sporten.” Voor Thomas Kookt is de box-bijdrage parelhoen met verse asperges en het regelen van een koelwagen. Het Witte Huis heeft bij Van Baars in de keuken een oranje dessert in elkaar gestoken.

De concullega’s in Beetsterzwaag zien zichzelf als stukjes van een creatieve puzzel. ,,Je moet dingen bedenken, want de beperkingen kunnen lang gaan duren en dan kan het voor sommigen te lang zijn”, mijmert Van Baars. ,,Ik verwacht – nee – ik denk dat ik hoop dat restaurants begin juni weer open kunnen” Met de tafels op anderhalve meter.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct