'Opsterland overtreedt afspraak natuurcompensatie'

Een deel van de natuurcompensatie voor het heropende Polderhoofdkanaal. FOTO ARCHIEF LC

De gemeente Opsterland leeft afspraken niet na die gemaakt zijn over natuurcompensatie voor het weer bevaarbaar maken van het Polderhoofdkanaal. Dit zegt Judy Hoomans uit Nij Beets die hierover woensdag naar de Raad van State stapte.

Hoomans heeft de provincie Fryslân voor de Raad van State gedaagd. Die moet de afspraken met de gemeente handhaven maar dat gebeurt niet, zegt zij.

De provincie en Opsterland zeggen op hun beurt dat inderdaad niet alle compensatiemaatregelen zijn uitgevoerd zoals ze op papier zijn gezet. Maar negatieve effecten doen zich niet voor, zeggen de overheden. Er zijn ook onverplicht andere maatregelen getroffen, zeggen ze.

In 2015 werd het Polderhoofdkanaal weer opengesteld voor de recreatievaart. Omdat er veel gegraven en gebaggerd is moest in de buurt compensatiegebied worden gevonden voor de verjaagde waterspitsmuis, grote en kleine modderkruiper, gestreepte waterroofkever en groene glazenmaker. Hoomans stelde haar grond ook ter beschikking in de veronderstelling er mooi helder water voor terug te krijgen. De bypasses die zijn aangelegd zijn echter niet breed genoeg en niet diep genoeg uitgebaggerd waardoor het petgat op haar eigen terrein achteruit gaat.

Uitspraak van de Raad van State volgt later.