Opsterland en sportstichting SSK in Gorredijk hebben een punt gezet achter hun jarenlange juridische strijd. De deal kost de gemeente bijna 300.000 euro.

Het geschil tussen de gemeente en Stichting Sportgebouw Kortezwaag (SSK) in Gorredijk draait om een opstalvergoeding. De stichting beheert de kleedkamers en doucheruimtes van korfbalclub LDODK, voetbalclub VV Gorredijk en rugbyclub De Wrotters op het sportcomplex Kortezwaag.

SSK zou de opstalvergoeding volgens een afspraak uit 1996 krijgen bij het verlopen van het erfpachtcontract twintig jaar later, in 2016. Opsterland wilde dat destijds echter niet, waarna juridische trajecten volgden. Begin 2020 kreeg de stichting gelijk van de rechter. De gemeente moest, inclusief de proceskosten, een kleine 300.000 euro betalen.

‘Minnelijke oplossing’

Na de uitspraak van de rechter wilde de gemeente in hoger beroep en tegelijkertijd om de tafel gaan met de sportstichting. Uit deze gesprekken is een ‘minnelijke oplossing’ gekomen, laten de twee betrokken partijen nu weten. Een akkoord dus, zonder verdere tussenkomst van de rechter. Niemand zit te wachten op nog meer juridische kosten en geruzie. Conclusie: Opsterland betaalt alsnog een vergoeding voor de over te nemen kleedruimtes en draait tevens op voor de kosten die SSK de afgelopen jaren heeft gemaakt.

Het overnemen van de gebouwen (opstallen) kost de gemeente 250.000 euro. De juridische kosten van de stichting bedragen 40.000 euro. Wethouder Anko Postma is toch blij met deze oplossing. De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan met de deal. Die heeft het laatste woord, benadrukt hij.

Goede relatie

Dat het onderlinge vertrouwen is hersteld, vindt Postma de grootste winst. ,,Wij willen een goede relatie met onze verenigingen. Daar gaat het om. Dat is op deze manier geregeld.’’

Ook SSK-voorzitter Jappie Veenstra is content. Het belangrijkste is dat de juridische trajecten tot het verleden behoren, geeft hij aan. ,,Advokaten binne djoer. Dit hie miskien wol wat earder kind, mar wy kinne it boek no slute, yn goede harmony.’’

LDODK, VV Gorredijk en De Wrotters kunnen hun vertrouwde kleedruimtes blijven gebruiken. De gemeente en de sportstichting sluiten namelijk meteen een nieuwe erfpachtovereenkomst voor twintig jaar, dit keer zonder de bepaling over een opstalvergoeding, om uit te sluiten dat er onduidelijkheid komt. SSK betaalt deze periode een ‘erfpachtcanon’ aan de gemeente van 100.000 euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opsterland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct