Duizend kliko's gaan in vlammen op bij zeer grote brand in Gorredijk, politie spreekt van brandstichting

Hevige rookontwikkeling bij de brand in Gorredijk.

Bij een zeer grote brand bij het bedrijf ThermoNoord in Gorredijk, in de nacht van zaterdag op zondag, is zoveel rook vrijgekomen dat hulpdiensten uit voorzorg zeker tien woningen in de buurt moesten ontruimen. De brandweer had de brand na bijna twee uur onder controle. Niemand raakte gewond.

De brand aan de Tolhûsleane brak uit rond twintig voor twee ‘s nachts. Op het buitenterrein van ThermoNoord hadden 1000 grijze kliko’s vlam gevat. Er was hevige rookontwikkeling. Hierom is ook een NL Alert afgegeven.

De 1000 lege afvalcontainers waren door de gemeente Opsterland gestald bij ThermoNoord, in de open lucht. De gemeente is bezig met een omruilactie van de kliko’s. De brandweer wist te voorkomen dat de brand zou overslaan naar het bedrijfspand. Hier ging alle aandacht naar uit.

Direct na de brandmelding waren hoge vlammen en dikke rookwolken zichtbaar, zelfs vanaf de snelweg A7. De korpsen uit Nieuwehorne, Beetsterzwaag, Jubbega en Drachten hielpen de brandweermensen uit Gorredijk om de vlammen te bestrijden.

loading

Politie: het was ‘baldadigheid’

Bij de brand raakte niemand gewond. Een politiewoordvoerder die ter plekke was, sprak van ,,baldadigheid’’ oftewel brandstichting. Hij verwees daarbij naar twee kleinere brandjes eerder in de nacht, eveneens in containers in Gorredijk. De brandweer was dus al op pad geweest.

Een van deze twee containers stond ook op het terrein van ThermoNoord, de andere elders in het dorp. ,,Die twee eerdere brandjes zijn snel geblust. Deze derde brand was veel groter’’, aldus de woordvoerder. Er wordt nog verder onderzoek gedaan naar de branden.

Bewoners konden hun bed weer in

De bewoners van de tien ontruimde woningen konden vrij snel terug naar huis, hun bed weer in. De brand trok veel bekijks. Vooral groepjes jongeren kwamen midden in de nacht kijken.

ThermoNoord is een technische groothandel gespecialiseerd in warmtetechniek, warmwatertechniek, klimaattechniek en airconditioning.

loading

Zendmast in de buurt

Zo’n 20 meter van de brandhaard staat een zendmast. Of hier 5G-apparatuur in zit, is onbekend. Nadat het vuur onder controle was, vertelden verschillende brandweermensen toch even te hebben gedacht aan de vele incidenten en branden bij zendmasten in de afgelopen weken.

Sommige mensen denken dat er een link is tussen het snelle 5G-internet en corona. Hier is echter geen bewijs voor. Brandweermannen in Gorredijk grapten er ‘s nachts over. Toen de brand begon leek de mast vrij ver weg, maar na een tijdje kwamen de vlammen er toch in de buurt.

De aanwezige politiewoordvoerder vermoedde dat er geen link is. ,,Ik denk dat de brandstichters de mast niet eens hebben gezien.’’

Bekijk hier beelden van hoe het terrein zondagochtend vol gesmolten containers ligt.