Boeren klagen over verontreiniging landerijen rond Marum na felle brand

Restanten na de felle brand op bedrijventerrein De Poort in Marum. Foto: Koos Bijlsma

Landerijen van boeren rond Marum zijn hier en daar bezaaid met brokstukken die afkomstig zijn van de grote brand van maandag die ontstond op bedrijventerrein De Poort.

Boeren in de omgeving troffen onder meer stukken dakbedekking en isolatiemateriaal op hun weilanden aan. Een boer uit Niebert meldde dat dinsdagmorgen bij de stichting Salvage, die namens de landelijke verzekeringsmaatschappij vandaag een meldpunt heeft ingericht ter hoogte van het adres Poortweg 1 in Marum.

Lees ook | Door brand getroffen palletopslag Marum volledig uitgebrand

‘Snelle schoonmaak nodig’

De veehouder drong aan op een snelle schoonmaakactie van de landerijen. ,,Het gras gaat weer groeien. Straks stuur ik mijn koeien weer de wei in. Als die brokstukken op het land blijven liggen, komen ze door de voeder van mijn koeien. Daar moet ik toch echt niet aan denken.’’ Volgens de boer zijn er tot in Tolbert brokstukken gevonden.

Lees ook LC+ | De enorme brand op De Poort in Marum veroorzaakt een miljoenenschade

Hittestraling en waterschade

Vertegenwoordigers van Salvage maakten een rondgang over het bedrijventerrein en gingen met gedupeerden in gesprek. Volgens een woordvoerder van de landelijke stichting hebben wel dertig omwonenden en ondernemers met bedrijven ter plekke schade: ,,Een deel van de schade is veroorzaakt door de hittestraling . Een ander deel bestaat uit waterschade.’’

‘Alles is weg’

Een echtpaar uit Groningen toonde zich bij het steunpunt van Salvage zeer geëmotioneerd. ,,Onze camper, twee auto’s en een oldtimer hadden we in de opslag hier op het bedrijventerrein staan. En verder nog een groot aantal emotionele erfstukken, zoals een oud trouwservies. Alles is weg. Wij zijn hierdoor heel erg aangedaan.’’

home
net-binnen
menu