Zonnepark heeft last van 'vliegenpoepje'

FOTO ANP FOTO ANP

De raad van Ooststellingwerf verstrekt een verklaring van geen bezwaar voor het zonnepark aan de Duistereweg in Oosterwolde. Alle fracties zijn zeer blij met het plan.

Rik Berends van GroenLinks sprak in een commissievergadering over een uitstekend plan, ,,bijna een modelplan als het gaat om participatie en landschappelijke inpassing, het rekening houden met flora en fauna, het wordt elektrisch aangelegd.”

Ook Jelke Nijboer van de PvdA vindt het een schoolvoorbeeld van hoe het moet. ,,We zouden als raad willen dat iedereen er zo mee omgaat, dan hebben we als raad een makkie.”

Het park wordt met elektrisch materieel aangelegd, zodat zo tegemoet wordt gekomen aan de zienswijze van de provincie. Dit is de enige partij die op het plan heeft gereageerd. In die provinciale reactie draaide het vooral om de stikstofuitstoot en het niet meer mogen gebruiken van de oude rekenmethode.

Sierd van Weperen (VVD) noemde het,,schandelijk en van de zotte” dat een ondernemer zich in allerlei bochten moet wringen om te voldoen aan de stikstofregels. ,,Het gaat om 0,7 gram stikstof per hectare natuurgebied. Dat is één vliegenpoepje. Daarom moet nu met elektrisch materieel een zonnepark worden aangelegd.”

Wethouder Fimke Hijlkema: ,,Wij kunnen ook niet om de wetgeving heen.” Gé Bouma van het CDA constateerde dat er inmiddels een nieuw rekenmodel bestaat, maar de wethouder leek het niet wijs om daarom het plan nu weer te vertragen. ,,Het elektrisch vervoer is nu in de vergunning geregeld.”