De drie hoofdverdachten in de Kringloopzaak Oosterwolde blijven vastzitten. Dit ondanks een zieke tante en kersvers ouderschap met een medeverdachte.

De mannen werden in februari vorig jaar aangehouden op verdenking van onder meer wapen- en mensenhandel. Hun praktijken vonden plaats rond de kringloopwinkel in Oosterwolde, die de Oosterwoldiger runde met een 37-jarige maat en medeverdachte uit Hoogeveen. Van de veertien verdachten zitten er nu nog drie vast.

De Oosterwoldiger en een 34-jarige Sloveen zijn thuis hard nodig, zo voerden hun advocaten aan. De Oosterwoldiger zorgde thuis voor de kinderen als zijn vrouw werkte en heeft zijn kroost al tijden niet meer in zijn armen gehad vanwege de coronamaatregelen.

Thuissituatie houdt niet over

De Sloveen kreeg vorig jaar met zijn vriendin, een 39-jarige Groningse, een zoon. Hij heeft het ventje nog nooit gezien. De vrouw geldt in deze zaak eveneens als verdachte van wapenhandel, maar zit niet vast. Hun thuissituatie houdt niet over. Onder toezichtstelling en uithuisplaatsing zijn aan de orde.

Een 37-jarige Kroaat die was opgepakt in Duitsland vanwege drugsbezit, werd op verdenking van wapenhandel uitgeleverd aan België en zit hiervoor nu gedetineerd in Veenhuizen.

Dik dossier

De advocaten van de Oosterwoldiger, de Sloveen en de 44-jarige Marumer die bij zijn aanhouding vorig jaar door een agent in zijn been werd geschoten, vroegen de datum voor de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak te verschuiven vanwege het alsmaar omvangrijker wordende dossier. Zo zijn er onlangs nog 5.500 pagina’s aan toegevoegd, omdat taps niet volledig waren uitgewerkt.

Maar wat raadsman Erik Stoeten, die de 37-jarige Kroaat bijstaat, betreft gaat de zaak op 17 mei gewoon door. De man wacht nog een klein rondje Europa.

De Oosterwoldiger heeft inmiddels een verzoek tot incidenteel verlof ingediend om zijn zieke tante te kunnen bezoeken. ,,Voordat het te laat is.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ooststellingwerf
Rechtbank
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct