In alle rust kart de tweeling Femma en Ferre (7) rond op het verkeersplein van Duinen Zathe. Ze hadden het park voor zich alleen en hoefden dus ook nergens in de rij.

Tweeling in doodstil Duinen Zathe: 'Die blije koppies, daar doe je het allemaal voor'

In alle rust kart de tweeling Femma en Ferre (7) rond op het verkeersplein van Duinen Zathe. Ze hadden het park voor zich alleen en hoefden dus ook nergens in de rij. FOTO RENS HOOYENGA

Duinen Zathe gaat zaterdag weer open, maar vrijdag mochten Ferre (7) en Femma (7) Van der Heide met hun ouders als eerste bezoekers het park in.

,,Zonder andere mensen is het veel leuker. Je moet normaal in de rij staan, maar dat hoeft vandaag helemaal niet’’, zegt Femma als ze uit een witte trapauto stapt. Via Facebook konden mensen meedoen aan een winactie van het pretpark. De winnaar mocht met vier personen het park in, dat verder helemaal verlaten zou zijn. Dat betekent dat de tweeling uit Kollumerzwaag kriskras langs de attracties rent. ,,We raken ze hier niet snel kwijt’’, grapt vader Marten Remko van der Heide.

Jan Schapelhouman (20) uit Oosterwolde loopt de hele dag achter de tweeling aan. ,,Normaal sta ik de hele dag bij een attractie, maar vandaag doe ik alles. Het is mooi dat je de bezoekers weer een leuke dag kan bezorgen’’, zegt de medewerker, die een mondkapje draagt en handschoenen bij zich heeft. ,,Ik werk hier inmiddels vijf jaar, maar dit is voor mij een hele nieuwe ervaring. Na elke rit moet ik nu bijvoorbeeld de attracties desinfecteren.’’ Vrijdag duurde het schoonmaken niet zo lang, maar vanaf zaterdag zijn er vijfhonderd gasten tegelijkertijd welkom in Duinen Zathe. ,,Daardoor zullen de wachttijden langer worden.’’

Buiten eten en afstand

,,Dat wij zo snel weer open mogen heeft ermee te maken dat wij echt inzetten op kinderen tot twaalf jaar. Voor hen zijn ook de meeste attracties, waardoor volwassenen vooral moeten toekijken’’, legt parkmanager Judith Nijkamp uit. Er zijn meerdere maatregelen genomen in het park: eten mag alleen geconsumeerd worden in de buitenlucht en de anderhalvemetersamenleving wordt nageleefd. Daar hoeft de tweeling geen rekening mee te houden, want andere bezoekers zijn er immers niet op deze vrijdag.

De parkmanager ziet twee vrolijke kinderen in de achtbaan zitten, terwijl andere attracties om en om hun dagelijkse testrit ondergaan. ,,Die blije koppies, daar doe je het allemaal voor. Het was de afgelopen weken zo stil…’’, vertelt Nijkamp, die de kinderen tegelijkertijd hoort schreeuwen dat ze nog een rondje willen maken in de attractie. De stilte is dus ingeruild voor enthousiaste kreten van twee kinderen die de koning te rijk zijn in het park. ,,Het is een heel aparte ervaring. Dit vergeten ze nooit weer’’, besluit moeder Mien Kooistra tevreden.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct