Stuurgroep: Drents-Friese Wold houdt evenveel recreatiepaden

Foto ter illustratie. FOTO ANDRE WEIMA

In het Drents-Friese Wold liggen straks niet minder recreatiepaden dan voorheen. Dat zegt voorzitter Henk van Hooft van de stuurgroep die het Nationaal Park beheert.

Ondernemers en recreanten in Appelscha klaagden dit weekend over de afsluiting van verbindingen in het gebied. Die klachten komen twee weken nadat de Stuurgroep Regionaal Landschap Drents-Friese Grensstreek zijn zegen heeft gegeven aan een herschikking van fiets-, mountainbike-, wandel- en ruiterpaden. Aan de lancering van deze routekaart ging twee jaar van ,,intensief en zorgvuldig overleg’’ vooraf, zegt voorzitter Van Hooft. Uitgedrukt in lengtemeters, blijven er evenveel paden over en oude verbindingen gaan pas dicht als de nieuwe klaar zijn, stelt hij.

De verlegging van routes hangt samen met het streven naar meer rust in de kern van het natuurgebied, opdat de natuur hier meer zijn gang kan gaan. Hieraan wordt al jaren gewerkt. Als onderdeel van dit proces staakt Staatsbosbeheer het onderhoud aan brede verbindingen die eerder bedoeld waren om met zwaar materieel bij houtproductiepercelen te komen.

,,Ik denk dat deze werkzaamheden er doorheen spelen, waardoor nu het beeld ontstaat dat de toegankelijkheid wordt beperkt’’, suggereert Van Hooft. Hij heeft contact gezocht met gedeputeerde Douwe Hoogland nu de FNP in de Friese staten met een motie komt over het padenbeheer. Hoogland heeft zelf ook zitting in de stuurgroep.

De afgesloten paden moeten het Drents-Friese Wold avontuurlijker maken, meldde het parkbestuur vorige week. ,,Af en toe moet je over of om een boomstam heen, of zelfs even op zoek waar het pad eigenlijk ligt, zo dicht wordt het bos. En dat betekent dat je onverwachts oog in oog met een dier kunt komen te staan. ‘’