Klaas Jan Hofstra tilt zijn mountainbike over een obstakel op een bospad. ,,Het lijkt wel een beverdam, maar we hebben hier echt geen bevers. Staatsbosbeheer legt dit bewust zo aan om mensen te ontmoedigen de route nog te gebruiken.''

'Sluiting slecht onderhouden bospaden bedreigt recreatie rond Appelscha'

Klaas Jan Hofstra tilt zijn mountainbike over een obstakel op een bospad. ,,Het lijkt wel een beverdam, maar we hebben hier echt geen bevers. Staatsbosbeheer legt dit bewust zo aan om mensen te ontmoedigen de route nog te gebruiken.'' FOTO RENS HOOYENGA

Ondernemers, sporters en recreanten slaan alarm over de sluiting van een groot aantal bospaden in het Drents-Friese Wold rond Appelscha. De FNP deelt de zorg.

De afgelopen jaren zijn vele paden ‘verdwenen’ doordat Staatsbosbeheer ze niet meer onderhoudt. Op veel plekken worden toerfietsers, mountainbikers en wandelaars gedwongen andere routes te nemen, omdat omgehakte bomen de route versperren.

Staatsbosbeheer zou hierbij veel verder gaan dan is afgesproken en meer dan de helft van de bestaande paden afsluiten.

Ondernemers en sporters bezorgd over ingrepen

,,De afgelopen jaren is dit al sluipenderwijs gebeurd’’, zegt de Appelschaster atleet Klaas Jan Hofstra, die in het gebied intensief traint voor zijn wedstrijden oriëntatielopen. Ook Jaap Hijma van HOC’93 Meppel, een vereniging die oriëntatielopen organiseert, ziet de tendens met lede ogen aan.

Door het verdwijnen van paden wordt de drukte op overblijvende routes groter. Een tochtje door de bossen onder leiding van Hofstra en Hijma liet zondagmiddag zien dat bijna alle recreanten gebruikmaken van dezelfde weggetjes. ,,Het lijkt hier soms wel de snelweg A1’’, foetert Hijma, waarbij racefietsers dezelfde routes kiezen als wandelaars.

Ondernemers in de toeristische sector maken zich zorgen over de ingrepen. De natuur rondom Appelscha wordt zo minder aantrekkelijk, zeggen fietsverhuurder Jan Hendrik Kramer en Jan de Roos van evenementenorganisatie annex horecabedrijf De Jongens van Outdoor.

'Appelskea is ien fan ús pronkjes'

Ze vrezen een nog veel verdergaand plan dat zonder goede inspraakmogelijkheden z’n beslag heeft gekregen. Daarbij wordt onder meer de verbinding tussen Diever en Appelscha veel minder aantrekkelijk, wat veel dagjesmensen scheelt. Ook sneuvelen in het natuurgebied nog tientallen andere recreatiepaden om de natuur meer ruimte te geven.

De statenfractie van de FNP schiet Appelscha te hulp. Zaterdag bracht een delegatie van de partij een bezoek aan het gebied en schrok van de situatie. Statenlid Sybren Posthumus wijst erop dat volgens bestaande afspraken alleen paden in zogeheten wilde kernen zouden worden gesloten. Dat zijn de bosgebieden Oude Willem en Berkenheuvel en heidegebied Doldersummerveld.

Wat nu gebeurt gaat de fractie veel te ver. ,,Dit natuergebiet moat ek tagonklik wêze. Wy wolle rekreaasje befoarderje en Appelskea is ien fan ús pronkjes.’’

De FNP probeert woensdag in de Friese staten een meerderheid te vinden voor een motie, waarin onder andere wordt gevraagd zoveel mogelijk bestaande paden te behouden. Posthumus vindt dat Friesland te laks is in het beheer van het natuurgebied. Vooral Drentse bestuurders buigen zich over de toekomst van het gebied.

Recreanten naar randen verdreven

Hofstra kan zich voor een deel goed vinden in de aanpak. Op veel plekken zijn naaldbomen, aangeplant als houtproductiebos, inmiddels verdwenen en is een gevarieerdere vegetatie ontstaan. ,,Biodiversiteit staat bij mij ook hoger op de lijst dan sportiviteit. Maar het blijkt lastig om oor te vinden voor onze bezwaren.’’

Kramer en De Roos vrezen dat recreanten steeds verder naar de randen van het natuurgebied gedreven worden. ,,Dat is veel minder leuk dan door de bossen fietsen en wandelen’’, zegt Kramer. Hij hoort geruchten dat ook de routes door stuifzandgebied de Kale Duinen mogelijk sneuvelen.

,,Het hele toerisme hier draait om fietsen en wandelen door de natuur. Zowel dagjesmensen als gasten op de campings die hier verblijven. Wij hebben groot economisch belang bij een gevarieerd aanbod aan fiets- en wandelroutes.’’ Staatsbosbeheer kon zondagmiddag niet reageren op de kritiek.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct